Kemkers geen schaatscoach in Nederland

AMERSFOORT, 28 JUNI. Gerard Kemkers wordt komend seizoen geen coach van de Nederlandse mannenploeg. Het bondsbestuur van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft het voorstel van het sectiebestuur ad interim om de Amerikaanse bondscoach als trainer van de mannenploeg allround/lange afstand te benoemen, afgewezen.

Het college wil het contract tussen Kemkers en de Amerikaanse schaatsbond respecteren. In april verlengde de oud-schaatser zijn overeenkomst in de Verenigde Staten tot en met de Olympische Spelen van 1998. Hij was voor de leden van mannenkernploeg toen al de belangrijkste kandidaat om de ontslagen Wopke de Vegt op te volgen.

Het hoogste bondsorgaan wees ook de voordracht af Floor van Leeuwen te benoemen tot trainer/coach van de mannen sprint/middenafstand ploeg. Het bestuur ging wel akkoord met de benoeming van Ab Krook als begeleider van de vrouwen allround/lange afstand. Leen Pfrommer wordt verantwoordelijk voor de vrouwen sprint/midden afstand en Ralph de Kok krijgt de leiding over Jong Oranje. De bond hoopt binnen afzienbare tijd beide vacatures bij de mannenploegen op te vullen.

Bart Veldkamp maakt geen deel meer uit van de mannen allround/lange afstandploeg. De Hagenaar wil komend seizoen voor België uitkomen. Gianni Romme neemt zijn plaats in.