Investering van 500 miljoen; Krachtcentrale lokatie Delfzijl wordt uitgebreid

DELFZIJL, 28 JUNI. AKZO Nobel en energiemaatschappij EDON gaan 500 miljoen gulden investeren in de uitbreiding van de warmtekrachtcentrale Delesto in Delfzijl.

Voor de hoofdlevering is vandaag een contract met het Amerikaanse bedrijf General Electric Power Systems getekend.

De produktiecapaciteit wordt uitgebreid van 180 megawatt naar 500 megawatt. De uitbreiding past in het akkoord dat de energiemaatschappijen begin dit jaar overeenkwamen met een aantal industriële ondernemingen over uitstel en vermindering van de bouw van warmtekrachtcentrales. Deze afspraak was gemaakt om een dreigend overschot aan capaciteit te beperken.

Als gevolg van dit akkoord begint de bouw van Delesto 2, zoals de uitbreiding wordt genoemd, pas medio 1996, een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Daarnaast gaat Delesto 60 megawatt minder produceren dan was voorgenomen. In het akkoord is vastgelegd dat Delesto de 500 megawatt niet mag overschrijden.

AKZO en EDON zijn beide voor vijftig procent aandeelhouder van Delesto, eenbedrijf dat elektriciteit produceert. Door het uitgekiende ontwerp zal de nieuwe centrale een rendement hebben van negentig procent. Het efficiënte gebruik van aardgas levert volgens de bedrijven een jaarlijkse besparing op van circa 200 miljoen kubieke meter aardgas, gelijk aan het aardgasverbruik van ongeveer 80.000 gezinnen. Een verouderd gedeelte van Delesto 1 wordt uit produktie genomen.

Delesto 2 moet in 1999 operationeel zijn. De aardgasgestookte warmte-krachtcentrale gaat stoom en elektriciteit leveren aan de AKZO Nobel-bedrijven, de joint ventures en derden op de lokatie in Delfzijl. Een aanzienlijk deel van de elektriciteit wordt geleverd aan het elektriciteitsnet van EDON.

Rabobank Nederland, ABN Amro, Bank Nederlandse Gemeenten en de Dai-Ichi Kangyo Bank financieren de investering. Volgens een woordvoerder van AKZO kunnen ze alleen terugvallen op de inkomsten die Delesto genereert en lopen EDON en AKZO geen risico. Volgens AKZO versterkt de investering de lokatie in Delfzijl als vestigingsplaats voor de procesindustrie. Directe werkgelegenheid levert de uitbreiding niet op. De bouw zorgt tot 1999 wel voor enkele tientallen mensen werk. Naast de hoofdlevering van General Electric Power Systems zullen volgens de AKZO-woordvoerder bij voorkeur regionale bedrijven worden ingeschakeld.