Filialen zijn door ontbreken van beveiliging makkelijke prooi; Bankroof is in Israel epidemie

TEL-AVIV, 28 juni. Bankbedienden kijken deze dagen nogal zenuwachtig naar klanten die door de deur de bank binnenkomen. Daar hebben ze goede reden voor want over Israel slaat deze hete zomermaanden een ongekende golf van bankovervallen. Sedert begin dit jaar zijn volgens de Israelische politie 46 banken beroofd, de vier overvallen van vanmorgen bij Haifa en Tel-Aviv meegerekend. In Herzlya, nabij Tel-Aviv gingen de bandieten er vanmorgen vroeg met 16.000 gulden vandoor, de schade bij de overvallen bank bij Haifa is nog niet vastgesteld. Tegen het middaguur werd een tweede bankfiliaal bij Tel Aviv overvallen. De rovers gingen er met bijna 4000 gulden vandoor. De vierde overval kort na het middaguur vond plaats bij een bankfiliaal in Nethanya. De buit bedroeg ruim duizend gulden.

Veel aandacht werd totdusverre niet aan geschonken aan dit verschijnsel en de politie trof ook geen bijzondere veiligheidsmaatregelen bij de banken. Er werd zelfs een beetje om gelachen en nogal wat Israeliers sympatiseerden met de rovers, omdat velen zich door de jaren heen door de banken bedrogen voelen o.a. wegens de aan het daglicht gekomen enorme speculaties van de banken op de beurs die ruim tien jaar geleden tot de totale ineenstoring van de beurs van Tel Aviv leidde.

Sedertdien hebben zich nog tal van onrechtmatigheden voorgedaan die de naam van de banken beslist geen goed heeft gedaan. Bovendien worden honderdvijftig van de zevenhonderd bankfilialen ervan verdacht de afgelopen jaren te hoge provisie voor hun klanten te hebben verrekend. De centrale bank heeft inmiddels hiertegen maatregelen aangekondigd.

Maar nu de bankovervallen in een stroomversnelling zijn gekomen heeft de minister van politie Moshe Shahal de banken opdracht gegeven elektronische veiligheidssystemen in de banken aan te brengen. Ook zullen de banken en bijkantoren rechtstreeks met het hoofdkwartier van de politie worden verbonden.

De directeuren van de banken voelden er tot begin deze week niet veel voor deze kostbare veiligheidsmaatregelen te treffen, omdat de buit van de overvallers een peuleschil is vergeleken bij de beveiligingskosten en er tijdens de bankovervallen nog geen bloed is gevloeid. Maar toen zondagochtend binnen drie uur vier banken werden overvallen en de daarop volgende dagen dit tempo werd aangehouden, namen deze roofovervallen de vorm van een epidemie aan.

Politiewoordvoerders zijn ervan overtuigd dat deze golf aanhoudt o.a. wegens de grote aandacht die de Israelische media aan dit verschijnsel wijden. De georganiseerde misdaad in Israel heeft voor zover bekend niets met de bankovervallen te maken. Het zijn vooral drugsgebruikers en met financiële moeilijkheden kampende burgers die met een echt of plastic pistool hun geluk bij de banken beproeven. Met plastic of echte pistolen of “een geheim wapen in een tas” duiken de niet altijd gemaskerde rovers voor de cassièrres op.

Een enkeling schiet in de lucht maar bloed is er nog niet gevloeid, omdat de bankbedienden opdracht hebben de eisen van de rovers in te willigen. De rovers profiteren ruimschoots van deze passiviteit. Maar rijk worden ze niet van hun praktijken. Nog geen enkele bankovervaller is er met meer dan vijftigduizend gulden vandoor gegaan. De meesten springen met veel kleinere bedragen in klaar staande auto's, of racen weg op motoren of gewoon per voet. Maar nu de beveiliging van de banken eindelijk in zicht komt, worden Israel's banken goed beschermde en beveiligde casino's waar alleen meesterrovers nog eer en geld kunnen behalen. En dat is niet de categorie misdadigers die nu voor de loketten van de banken verschijnt.

    • Salomon Bouman