Dijkstal tourleider allochtone ouders

DEN HAAG, 28 JUNI. “De leden van het kabinet zitten in dat vak, ook wel F-side of vak K genoemd.” Met een brede armzwaai wijst minister Dijkstal (binnenlandse zaken) vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer naar de zaal, die een verdieping lager ligt. Zo'n vijfentwintig Amsterdammers, allen van Turkse of Marokkaanse afkomst, lachen. “De gang voor de interruptie microfoons noemen we het urinoir”, vervolgt de vice-premier. De toehoorders proesten het uit.

De minister van binnenlandse zaken ziet zich deze middag voor een moeilijke taak geplaatst. Aan een groep allochtonen, waarvan enkelen het Nederlands niet goed beheersen, moet hij de werking van de parlementaire democratie in Nederland uitleggen. Hij heeft die moeilijke opdracht aan zichzelf te danken. In het tv-programma Binnenland zei de minister onlangs dat, indien Nederlanders allochtonen in huis zouden nemen om hen te laten 'inburgeren' zoals D66-Kamerlid B. Dittrich voorstelde, Dijkstal hen zou meenemen naar “het hart van de democratie”.

Nog geen etmaal later rinkelde de telefoon op het ministerie van binnenlandse zaken. Migrantenwerker M. el Filali uit het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer had interesse in een rondleiding door Dijkstal. De migrantenwerker had, samen met de directie van de Bos en Lommerschool, een project opgezet om allochtone ouders meer bij het onderwijs te betrekken en het leek hem leuk als enkele deelnemers naar de Tweede Kamer mochten komen.

Gistermiddag was het zover. Onwennig lopen de allochtone ouders door de grote hal van de Tweede Kamer. Dijkstal begroet hen: “ha, leuk dat u er bent, gezellig, fijn”. De vice-premier legt uit dat “macht niet erg is, zolang iemand die macht controleert namens het volk”.

Langzaam overwinnen de allochtonen hun schroom. Ze stellen vragen aan Dijkstal: vooral over Bolkestein, fractieleider van de VVD. “Bolkestein zegt dingen over allochtonen en neemt vervolgens daarvan afstand. Maar dan is het kwaad al geschied”, zegt een jonge vrouw. “Wij willen integreren, maar vinden overal gesloten deuren. Wij worden in de oude wijken gestopt en vervolgens hebben wij alles gedaan”, zegt een oudere man. Dijkstal probeert zijn partijgenoot te redden, maar geeft toe dat hij het ook niet altijd met Bolkestein eens is. “Maar hij zet de problemen wel eerlijk op de agenda.”

Een man steekt zijn hand op. In gebroken Nederlands vraagt hij Dijkstal of deze de groeten wil doen aan de minister van justitie. De directeur van de Bos en Lommerschool sluit zich bij de vragensteller aan. “Doe ook maar de groeten aan de minister van onderwijs. Dijkstal knikt. “Natuurlijk, we zien elkaar tenslotte elke vrijdag in de ministerraad.”