Daimler Benz verwacht voor dit jaar een 'gevoelig' verlies

STUTTGART, 28 JUNI. Daimler-Benz koerst dit jaar af op een “gevoelig” verlies. Oorzaak daarvan is de hoge koers van de Duitse mark tegenover de Amerikaanse dollar en andere belangrijke Europese munteenheden.

De kostenbesparingen die het grootste concern van Duitsland dit jaar doorvoert, zullen niet voldoende zijn om de negatieve invloed van wisselkoersen teniet te doen. Concrete bedragen over het te verwachten verlies werden niet gegeven.

Dat heeft Daimler-Benz woensdag in een tussenbericht laten weten. “De koersveranderingen van de valuta zullen duidelijk doorwerken op de winst- en verliesrekening van het concern,” zo schrijft het bedrijf in de verklaring.

Daarbij noemt Daimler met name de luchtvaartdivisie van DASA, de meerderheidsaandeelhouder van Fokker.

De directie is dan ook vastberaden “versneld en met grote nadruk” maatregelen te treffen die Daimler minder afhankelijk van wisselkoersinvloeden moet maken. De rechtstreekse gevolgen van de koersverschillen zijn volgens het concern niet meer als tijdelijk aan te duiden.

Daimler wil daarvoor produktie overplaatsen naar het buitenland en tevens vanuit het buitenland meer inkopen.

Hiermee zijn evenwel “aanzienlijke” kosten gemoeid die Daimler al in de balans van dit jaar wil opnemen. De voorzieningen kunnen “duidelijk” boven de één miljard mark uitkomen.

Omdat het concern heeft besloten de kosten dit jaar te nemen, rekent de directie voor volgend jaar op een “duidelijk positief resultaat”.

Vorige maand maakte Daimler bekend dat de omzet in de eerste vier maanden van dit jaar met 2 procent was gestegen tot 30,7 miljard mark. De auto-divisie boekte een omzetverbetering met 6 procent tot 22,8 miljard mark. Daimler gaf vorig maand nog aan op een verdubbeling van het bedrijfsresultaat te rekenen dat vorig jaar 2,7 miljard mark bedroeg. De netto winst zou, volgens de mededeling van vorig maand, met een derde tot 1,2 miljard mark kunnen groeien.