Cricketers brengen Engelse profs in verlegenheid; Pas na de lunch stelt Northamptonshire orde op zaken

NORTHAMPTON, 28 JUNI. De Engelse cricketfans kregen nauwelijks de kans hun ochtendkranten open te vouwen. De pints of lager stonden net in de schaduw onder hun stoeltjes, toen het Nederlandse team de chauvinistische fans verraste met een spectaculair aantal runs van de twee opening batsmen, Clarke en Cantrell. Nederland debuteerde gisteren op een graswicket in Northampton als eerste 'continentaal' elftal in een Britse, nationale competitie met een score van 169 voor 2 in 37 overs bij de lunch. Het veroorzaakte lichte paniek bij de gelouterde profs van Northamptonshire CCC.

Zestienhonderd fans betaalden op een doordeweekse dag acht Engelse ponden (19 gulden) om de onbekende Europeanen aan het werk te zien en in de zon hun biertje te kunnen drinken. Vijfhonderd genodigden, rijkelijk voorzien van champagne en witte wijn, keken toe vanuit blauw-wit gestreepte sponsor-tenten. De hele natie kon van het tennis op de BBC overschakelen naar Sky Sport voor een rechtstreeks verslag (van 10.30 tot 18.30 uur) van de wedstrijd in de eerste ronde van de NatWest Trophy, een knock-out bekercompetitie van eendaags cricket van 60 overs.

Na de lunch stelde het county Northamptonshire, lijstaanvoerder in de reguliere competitie, koeltjes orde op zaken. Het effectvolle bowlen van de Indiër Anil Kumble viel de Oranje-spelers zwaar op de volle maag. Nederland bleef (na 60 overs, dat is 360 ballen) steken op 267 runs ten koste van 9 wickets. Een respectabel aantal, maar op het snelle veld een eenvoudig te bespelen target voor de Engelsen. De Northants eindigden met sober en efficiënt spel op 269 voor 3 met nog 19 ballen te gaan. Pas tegen het einde van de wedstrijd wreef Mal Loye nog wat zout in de wonden door drie keer een 'zes' weg te meppen, het cricket-equivalent voor een home-run in het honkbal.

Een dagje cricket is in Engeland een dagje uit voor de middle-class. Op zondagen trekt de hele familie met picknickmanden en stapels kranten naar het stadion, meestal centraal gelegen en omzoomd door woonhuizen van rood baksteen. Door de week is het aantal toeschouwers beduidend minder en overheerst de mannelijke 65-plusser. “Voetbal volgen kost een fan twee uur op zaterdagmiddag”, legt cricketer Richard Montgomerie van Northamptonshire uit. “Wij spelen zes maanden lang, gemiddeld vijf dagen per week. Dat is onmogelijk allemaal te bekijken, er moet in dit land ook gewerkt worden. Maar iedereen houdt wel de uitslagen bij.”

Northamptonshire, dat in 112 jaar nog nooit een landstitel won, is een gewone club, beduidend minder sjiek dan Middlesex dat in Londen op Lord's speelt of Surrey, waar John Major graag komt kijken. Northampton ligt te dicht bij Londen (80 kilometer) om alle fans uit de omgeving aan zich te kunnen binden en is, afhankelijk van de tanende schoenen-industrie, niet bijzonder welvarend. De club dankt de sponsoring door Dr. Martens waarschijnlijk aan de recent verworven populariteit van de plompe schoenen bij hippe tieners. Er is geen ballotage voor het lidmaatschap - zestig pond per jaar, 1.750 pond voor het leven - en het pavillion voor de leden ziet er minder aantrekkelijk uit dan een gemiddelde Engelse pub.

Maar zelfs het elftal van het gewone Northamptonshire is een klasse beter dan de Nederlandse amateurs. “Nederland speelt beter dan we hadden verwacht”, vertelde de 23-jarige Montgomerie nadat hij als eerste Engelsman was uitgevangen. Vanaf het balkon van het clubhuis bekeek hij ontspannen de rest van de wedstrijd. “Ze zijn wat onervaren. Ze geven eenvoudige punten weg en benutten niet alle kansen om zelf te scoren. Maar Clarke en Cantrell waren indrukwekkend.”

Nederland schreef gisteren geschiedenis door mee toe doen. Het elftal had zich in Engeland onsterfelijk kunnen maken met een overwinning. Toch overheerste er na de nederlaag vooral tevredenheid. Het kleine land van overzee, dat na twee decennia zeuren eindelijk goed genoeg was bevonden voor een uitnodiging in een sterk bezette bekerstrijd, was een afgang bespaard gebleven. “We hadden hier voor tachtig runs uit kunnen zijn”, zei Steven Lubbers, de Nederlandse aanvoerder. “We wisten van te voren dat 267 runs niet genoeg zou zijn, maar we hebben het vandaag in ieder geval veel beter gedaan dan Schotland en de Engelse minor counties. Het verschil is kleiner dan de Engelsen dachten. Als wij thuis winnen van sterke teams als de West-Indies, Engeland A of Zuid-Afrika, ligt het volgens de kenners altijd aan de kokosmat. Maar hier hebben we laten zien dat we ook op echt gras kunnen cricketen.”

Nederland verdiende de uitnodiging, die volgens een woordvoerder van NatWest de komende twee jaar wordt herhaald, door zich te plaatsen voor de World Cup in 1996, waar Oranje is ingedeeld in een poule met onder meer Engeland. De Nederlandse successen zijn voor een groot deel te danken aan de buitenlandse inbreng van 'cricket-Nederlanders'. Zij mogen voor het nationale team uitkomen als ze meer dan de helft van het jaar in Nederland wonen. De cricketbond, tot die tijd principieel ingesteld, besloot acht jaar geleden dergelijke spelers ook op te stellen. Peter Cantrell, gisteren indrukwekkend met negen 'vieren' en een totaal van 47, is Australiër en van beroep golfleraar. Flavian Aponso is geboren in Sri Lanka, Roger Bradley in Nieuw-Zeeland. De 46-jarige Nolan Clarke, gisteren 86 runs en man of the match, maakte naam met 159 runs voor Barbados in een Test Match tegen Engeland in 1973. Tim de Leede, een Nederlandse all-rounder, ging uit voor 8 runs na een onnozel misverstand met Clarke. Van de echte Nederlanders presteerde alleen Lubbers uitstekend. Hij scoorde 34 runs en nam twee wickets.

“De cricketbond heeft nu de kans sponsors aan te trekken”, concludeerde captain Lubbers. “De bond zou moeten proberen 20 tot 25 jonge spelers een contract aan te bieden. Laat ze iedere dag trainen en stuur ze op reis. Deze groep maakt nog foutjes. We zijn niet topfit, van deze spelers kan je dat nog niet eisen. Maar in de toekomst zal dat wel moeten kunnen. De oude garde, waar ik ook bij hoor, neemt na de World Cup afscheid. Een nieuwe generatie moet het overnemen.”

    • Remmelt Otten