Bosniërs: VN mogen weg in ruil voor wapens

SARAJEVO, 28 JUNI. De Bosnische regering heeft er geen enkel bezwaar tegen dat de VN-troepen zich terugtrekken uit Bosnië, als het Bosnische leger maar in staat wordt gesteld zichzelf te verdedigen. Daartoe zou het wapenembargo tegen de Bosnische moslims moeten worden opgeheven.

Dat zei minister van buitenlandse zaken Mohammed Sacirbey van Bosnië gisteren. Sacirbey sprak gisteren in Sarajevo met verslaggevers naar aanleiding van de uitkomsten van de conferentie van Europese leiders in Cannes.

Carl Bildt zei gisteren niet te verwachten dat de partijen daartoe bereid zouden zijn. “Ik verwacht eerder dat de oorlog in intensiteit toeneemt”, aldus Bildt. Een terugtrekking noemde Bildt een 'nachtmerriescenario', maar hij sloot niet helemaal uit dat de VN er toe over zouden gaan. Hij hekelde de gevechten tussen de Bosnische-Serviërs en het Bosnische leger. “Dit is geen oorlog, dit zijn bestialiteiten”, aldus Bildt.

In Sarajevo zei Sacirbey later dat de Bosnische regering niet aandringt op het vertrek van de VN-troepen, maar er evenmin veel bezwaren tegen zou uiten als de beslissing zou worden genomen. De Bosnische regering geeft voorrang aan het opheffen van het wapenembargo. Als dat zou betekenen dat de VN-troepen moeten verdwijnen, dat moet dat volgens Sacirbey ook maar zo zijn. “UNPROFOR dient op dit moment uitsluitend Westerse belangen en niet langer de levens van burgers in Bosnië”, aldus Sacirbey. “Wij danken de internationale gemeenschap voor hun steun, we hebben respect voor wat dappere mannen en vrouwen hebben gedaan, maar in de huidige situatie levert UNPROFOR niet de meest constructieve bijdrage.”

Sacirbey zei dat een alternatief voor de oorlog aanvaarding van het vredesvoorstel is, waarmee de Bosnische regering heeft ingestemd en dat 51 procent van Bosnië-Herzegovina toewijst aan de moslims en Kroaten. De Bosnische Serviërs weigeren dat plan te aanvaarden. (Reuters, AP, AFP)