Akkoord in Duitse detailhandel

DUSSELDORF, 28 JUNI. Aan de arbeidsonrust in de Duitse detailhandel is gisteren een einde gekomen. Werkgevers en vakbonden bereikten na twee dagen onderhandelen een akkoord dat neerkomt op een loonsverhoging variërend van 3,6 tot 5 procent. De nieuwe cao betreft 2,3 miljoen werknemers in de detailhandel, die de op twee na de grootste branche is in het westen van Duitsland. Het akkoord komt nadat in de afgelopen weken tienduizenden werknemers tal van stakingen hadden gehouden. De overeenkomst werd gesloten in de deelstaat Noordrhein-Westfalen. De werkgevers en werknemers in Beieren en Saarland namen nog dezelfde dag het akkoord over. Volgens de werkgevers in Noordrhein-Westfalen ligt het akkoord “midden op de pijngrens”. Zij stellen dat hierdoor arbeidsplaatsen verloren gaan. Vooral de bedrijven die veel personeelsleden in de onderste loongroepen in dienst hebben worden zwaar getroffen, aldus werkgeversonderhandelaar Hans-Ulrich Walter. De uitkomst lag boven de verwachtingen van de Duitse industrie. Onafhankelijke deskundigen hebben het akkoord weinig enthousiast ontvangen. “Deze overeenkomst geeft de industrie een prima excuus om banen te schrappen,” aldus een analist. (DPA)