Adviseurs Begemann bereiden claims voor

ROTTERDAM, 28 JUNI. De adviseurs van J. van den Nieuwenhuyzen, wiens celstraf van zes maanden wegens beurshandel met voorkennis in aandelen van het automatiseringsbedrijf HCS gisteren vernietigd werd door de Hoge Raad, zijn de afgelopen maanden in het diepste geheim al begonnen met de voorbereidingen voor schadeclaims tegen de Amsterdamse effectenbeurs en het Openbaar Ministerie.

Van den Nieuwenhuyzen, ex-topman van het aan de beurs genoteerde industriële conglomeraat Begemann, zei gisteravond in het tv-programma Nova dat hij schadeclaims overweegt in te dienen bij de beurs -formeel: de Vereniging voor de Effectenhandel- en het Openbaar Ministerie.

Vorig jaar gaf hij na zijn vrijspraak door de Amsterdamse rechtbank aan dat Begemann toen al een schade had geleden van zeker 500 miljoen gulden als gevolg van de vier jaar lang splepende vervolging wegens beurshandel met voorkennis in aandelen van HCS in 1991. Vervolgens werd hij door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot zes maanden celstraf en een boete van een ton. “Neem maar aan dat wij sindsdien wel hebben bijgehouden of de schade verder is opgelopen”, zo zegt een insider in het Van den Nieuwenhuyzen-kamp.

Van den Nieuwenhuyzen kan pas naar de rechter stappen voor een schadeclaim als hij zowel in de HCS-zaak, die nu is verwezen naar het Haagse gerechtshof, als in een andere voorkennis zaak (rond de overname van RDM in 1991) vrijspraak heeft gekregen. Hoe lang dat duurt, is nog onduidelijk. Hij was in Nova overigens veel terughoudender over eventuele claims dan vorig jaar na zijn vrijspraak bij de Amsterdamse rechtbank. Eerder op de dag wilde hij tijdens een persconfernetie zelfs helemaal niets kwijt over claims.

Het zou de eerste keer zijn dat de Amsterdamse beurs zo'n claim krijgt, zo zegt desgevraagd een woordvoerder van de beurs. Hij vindt het prematuur om verder commentaar te geven. De adviseurs van Van den Nieuwenhuyzen hebben inmiddels al gekeken naar het financiële weerstandsvermogen van de beurs waaruit een schadeclaim betaald kan worden.

Per eind 1994 had de beurs een eigen vermogen van 280 miljoen gulden. De beurs is formeel een vereniging waarvan de leden - banken, effectenmakelaars en hoeklieden - naar verluidt niet hoofdelijk aansprakelijk zijn, mocht een toegewezen claim het vermogen van de beurs overtreffen.

Van den Nieuwenhuyzen heeft zich bij de verschillende behandelingen van zijn zaak bij de rechter zeer negatief uitgelaten over het beursonderzoek, dat tengrondslag lag aan de aangifte van de beurs bij het Openbaar Ministerie van effectenhandel met voorwetenschap.