Van Poppel en Leblanc niet in Tour de France

ROTTERDAM, 27 JUNI. De Nederlandse wielrenners Jean-Paul van Poppel en Patrick Jonker gaan zaterdag niet van start in de 82ste editie van de Ronde van Frankrijk. Jonker werd op het laatste moment gepasseerd door Once-ploegbaas Saiz. Van Poppel blijft thuis doordat zijn sponsor Le Groupement zich wegens financiële problemen heeft teruggetrokken. De Let Pjotr Oegroemov, vorig jaar tweede in Parijs, heeft zich wegens een ribblessure afgemeld.

Door de afzegging van Le Groupement zal ook Luc Leblanc niet aan de start verschijnen in Saint Brieuc. De Franse wereldkampioen kampt dit jaar met een beenblessure en hij heeft zijn regenboogtrui nog geen glans kunnen geven.

Voor de 32-jarige Jean-Paul van Poppel is het besluit van zijn werkgever een grote teleurstelling: “Ik kan het allemaal nog niet bevatten.” De sprinter veronderstelt dat het uitblijven van successen zijn doorwerking op sponsor Le Groupement heeft gehad. “Als er alleen sprake zou zijn van financiële problemen, hadden ze ook nog wel drie weken kunnen doorgaan.” Van Poppel heeft negen ritzeges in de Tour op zijn naam staan en hij hoopte dit jaar het nationale record te evenaren. In de jaren zeventig en tachtig wonnen Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk ieder tien etappes.

Patrick Jonker zou aanvankelijk wel deelnemen aan de Tour. De Nederlander die met een Australische wielerlicentie rijdt, maakte afgelopen maand een sterke indruk in de Ronde van Italië. Na de Giro nam Jonkers vorm af, waardoor ploegbaas Saiz gisteren alsnog de voorkeur gaf aan de 22-jarige Spanjaard Rojas.

Jonkers ploeggenoot Erik Breukink neemt wel deel aan de Tour. Hij rijdt dit jaar als waterdrager van de Belg Bruyneel, de Fransman Jalabert, de Colombiaan Rincon en de Zwitser Zülle.