Unisource verhoogt omzet sterk en brengt verlies terug tot 41 mln

ROTTERDAM, 27 JUNI. Unisource, het samenwerkingsverband van vier Europese telefoonmaatschappijen, heeft zijn omzet over 1994 verdrievoudigd en het verlies gereduceerd tot 41 miljoen gulden. Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

De omzet bedroeg vorig jaar 933 miljoen gulden. Een jaar eerder was dat nog 294 miljoen. De sterke toename schrijft Unisource toe aan een autonome groei van 80 procent en consolidatie van een jaar eerder overgenomen activiteiten. In 1993 trad de Zwitserse telefoonmaatschappij (Swiss Telecom PTT) tot Unisource toe.

Unisource werd in 1992 opgericht door Koninklijke PTT Nederland en de Zweedse zustermaatschappij Telia. Gisteren werd ook de toetreding van het Spaanse Telefónica geformaliseerd, waardoor de vier partners nu elk 25 procent in Unisource bezitten.

De Unisource-deelnemers bundelen hun internationale activiteiten om het grote Europese bedrijfsleven beter te kunnen bedienen. Gezamenlijk menen ze tegenwicht te kunnen bieden aan grote Europese concurrenten als Deutsche Telekom, France Télécom en British Telecom. Eind vorig jaar sloot Unisource met de Amerikaanse telecomgigant AT&T een overeenkomst voor oprichting van een gezamenlijke onderneming (Uniworld) om wereldwijd telecom-diensten aan te bieden.

Sinds zijn oprichting verkeert Unisource in de rode cijfers. Het verlies over 1994 is negen miljoen minder groot dan de 50 miljoen gulden die een jaar eerder werd verloren. Unisource schrijft de verbetering van het resultaat toe aan “aanzienlijk betere” prestaties van bestaande werkzaamheden. De kosten van uitbreiding van het verkoopapparaat en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten hadden een negatief effect op het resultaat.

Unisource investeerde vorig jaar voor 213 miljoen gulden, voornamelijk in pan-Europese data- en telefoonnetwerken en -diensten. Daar stonden afschrijvingen ter grootte van 109 miljoen gulden tegenover. Het aantal personeelsleden nam toe van ongeveer 900 tot 1500.

Unisource gaat ervan uit dat zijn omzet uit bestaande activiteiten het lopende boekjaar verder groeit. Nieuwe overnemingen, vorming van joint-ventures en allianties zullen de omzet ook verhogen. Omdat de onderneming nog steeds in de “opbouwfase” verkeert, zegt de Unisource-leiding ook over 1995 nog geen positief resultaat te verwachten. Wel verbeteren de marges als gevolg van bereikte schaalvoordelen en voortzetting van programma's voor kostenreductie.