Tokio stimuleert, Japanse beurs zakt verder weg

TOKIO, 27 JUNI. Het Japanse kabinet heeft vanmorgen maatregelen goedgekeurd om de economie verder te stimuleren. De financiële markten reageerden negatief op de aankondiging.

Het pakket bevat een groot aantal elementen die ook al in eerdere stimuleringsprogramma's waren te vinden. Een van de maatregelen is dat openbare werken die voor het fiscale jaar 1995 waren gepland, al in de eerste helft van het jaar worden uitgevoerd. Voor de tweede helft van het fiscale jaar moeten dan nieuwe financiële middelen beschikbaar komen, waarvoor in de herfst een aanvullende begroting wordt gepresenteerd. De waarde van de contracten voor openbare werken in de eerste helft van het fiscale jaar overtreffen het record van vorig jaar met 1 biljoen yen (11,9 miljard dollar) en komt daarmee uit op 14,5 biljoen yen, aldus het ministerie van financiën.

De regering maakte ook bekend dat de tijdelijke belastingverlaging in het fiscale jaar 1996 zal worden gehandhaafd. Voorts wordt in juli een financiële hervorming doorgevoerd, waarbij particuliere participatiemaatschappijen de mogelijkheid krijgen fondsen te werven in een nieuw segment op de beurs. Het betreft een speciale divisie, waar handel die buiten de beurs om plaatsheeft in notering wordt genomen.

Economen hadden vooral uitgekeken naar maatregelen van de overheid om publieke gelden te gebruiken ter ondersteuning van financiële instellingen die gebukt gaan onder enkele honderden miljarden guldens aan slechte leningen. Maar de bekendmaking van vanmorgen ging niet veel verder dan eerdere verklaringen dat de regering de problematiek bestudeert. De meeste andere maatregelen waren verwacht.

De aandelenmarkt, die door het uitblijven van stimuleringsmaatregelen deze maand naar een dieptepunt was weggezakt, reageerde negatief. De Nikkei stond vanmiddag 2,6 procent lager dan gisteren en kwam uit op 14759,05 punten.

De Japanse economie begon vorig jaar na een langdurige recessie als gevolg van de ineenstorting van de prijzen van onroerend goed en aandelen aan een langzaam herstel. Dit herstel is echter in gevaar gebracht door de stijging van de yen ten opzichte van de dollar, die de exportsector in moeilijkheden brengt. De dreiging door de VS met handelsmaatregelen als een opening van de Japanse auto-markt uitblijft, heeft het economisch sentiment verder doen verslechteren. Vooral vanuit de VS is aangedrongen op stimulering van de Japanse economie om zo het politiek gevoelige betalingsbalansoverschot met dat land van 66 miljard dollar te verminderen. (Reuter, AFP)