Schultz met soeptennis naar tweede ronde

LONDEN, 27 JUNI. Brenda Schultz speelde volgens eigen zeggen soeptennis, werd regelmatig woedend op zichzelf, maar overleefde haar problemen tegen Radka Bobkova. Ze versloeg de Tsjechische gisteren in de eerste ronde op Wimbledon met 6-7, 7-6 en 6-1. Stephanie Rottier en Richard Krajicek verloren, de andere zeven Nederlandse deelnemers spelen vandaag hun eerste partij.

De 23-jarige Schultz is als vijftiende geplaatst en speelt in de tweede ronde tegen Larissa Neiland uit Letland, van wie ze vorige maand op Roland Garros won in de eerste ronde. Schultz, die heeft gebroken met haar coach Glenn Schaap, kwam moeilijk op gang. In eerste set belandden haar forehand en backhand nog regelmatig in het net. In de tweede set was ze bij 5-6 en 15-30 twee punten van een nederlaag verwijderd. Ze stormde naar het net, verwerkte twee harde ballen op haar lichaam met reflexen en maakte 6-6 met twee winnende services. Daarna was de weerstand van Bobkova gebroken.

Rottier, die zich op gras niet op haar gemak voelt, kwam dichtbij setwinst op de Amerikaanse Amy Frazier, die als twaalfde is geplaatst. Ze leidde in de tweede set met 4-1 en 5-4, maar verloor met 6-4 en 7-5.

Op de eerste, zonnige dag op Wimbledon deden zich geen verrassingen voor. Titelhouder Pete Sampras verloor een tie-break van de Duitser Karsten Braasch: 7-6, 6-7, 6-4 en 6-1. Outsider Todd Martin versloeg Nicolas Pereira met 6-1, 3-6, 7-6 en 7-5 en Goran Ivanisevic won van de Canadees Sebastian Lareau met 6-2, 6-4 en 6-4. Veteraan Mats Wilander, die Wimbledon nooit wist te winnen, versloeg het Engelse talent Mark Petchey.