Rusland en China vinden elkaar in kritiek op Westen

MOSKOU, 27 JUNI. Rusland en China zijn grote landen die niemands advies nodig hebben. Dat hebben de premiers van beide landen gisteren gezegd in Moskou. Het bezoek van de Chinese premier Li Peng aan de Russische hoofdstad is een nieuwe stap in de verbeterende bestrekkingen tussen het grootste en het bevolkingrijkste land van de wereld. Tijdens de Koude Oorlog waren beide kernmachten behalve rivalen van het Westen ook verwikkeld in een concurrentiestrijd met elkaar.

Het bezoek komt op een moment dat de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten op een dieptepunt zijn. China trok eerder deze maand zijn ambassadeur uit Washington terug nadat de Amerikaanse regering had toegestaan dat de president van Taiwan, dat door China wordt beschouwd als een opstandige provincie, Amerika bezocht. De betrekkingen tussen Rusland en de VS staan onder druk door het Amerikaanse voornemen de NAVO in oostelijke richting uit te breiden, door verschillen van mening over de oorlog in voormalig Joegoslavië en door Ruslands optreden in Tsjetsjenië.

Beide landen leken elkaar gisteren te vinden in kritiek op het Westen, hoewel zij dat niet bij name noemden. “Rusland en China zijn grote landen in de wereld en we zullen niemand toestaan ons te leren hoe te leven en te werken”, zei Li tijdens een gemeenschappelijke persconferentie. Tsjernomyrdin sprak in bijna dezelfde woorden: “Rusland en China hebben veel potentieel en we moeten dat boven alles zelf gebruiken. We zullen zelf wel beslissen hoe we leven.”