Record voor Monets kathedraal van Rouen

LONDEN, 27 JUNI. Bij de avondveiling van het Londense veilinghuis Christie's is gisteren een van Claude Monets gezichten op de kathedraal van Rouen verkocht voor $ 12.138.808 (ca 17 miljoen gulden). Het schilderij, getiteld La Cathédrale de Rouen. Effet d'Après-Midi, is per telefonische bieding verworven door een anonieme koper. Volgens een woordvoerder van Christie's is het onbekend of de koper uit Europa, de Verenigde Saten of Japan komt.

Monets zicht op de kathedraal van Rouen is afkomstig uit de particuliere collectie van de Japanse impressionisten-verzamelaar prins Matsukata, die het schilderij in 1924 verwierf. Sindsdien is het doek nooit meer in het openbaar tentoongesteld.

Monet werkte in 1892 en 1893 in Rouen waar hij bijna dagelijks, van zonsopgang tot zonsondergang, tijdens verschillende weersomstandigheden de lichteffecten op de kathedraal bestudeerde. In totaal maakte hij 30 schilderijen van het gotische bouwwerk, variërend van ijle, pastelzachte ochtendgezichten, tot mysterieuze, donkere avondgezichten. Het nu geveilde schilderij is in heldere kleuren geschilderd tegen een felblauwe achtergrond. Het doek heeft de hoogste prijs opgebracht dat ooit betaald is voor een schilderij uit deze serie.

In totaal werd gisteravond voor meer dan 90 miljoen gulden geveild. Behalve de kathedraal van Rouen, kwamen onder andere een stilleven van Joan Miró (ca 12 miljoen gulden) en een vrouwenhoofd van Picasso (ca 3,5 miljoen gulden) onder de hamer.