Politie houdt zes mensen aan wegens kluisjeskraak

AMSTERDAM, 27 JUNI. Bij invallen in Amsterdam, Arnhem en Den Haag heeft de politie gisteren zes verdachten aangehouden van de kluisjeskraak in een Rabobank-filiaal in Amsterdam. Een zevende persoon is aangehouden omdat de politie in zijn woning een doorgeladen vuurwapen aantrof. Dit heeft een woordvoerder van de Amsterdamse politie gezegd.

De kluisjeskraak in de bank aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West werd ontdekt op 6 maart van dit jaar. De daders hadden het vooral voorzien op geld. Sieraden en andere waardeartikelen lieten ze liggen. De buit loopt in de miljoenen guldens. Op diverse adressen werden huiszoekingen verricht. Er werden enige duizenden guldens in beslaggenomen alsmede “schriftelijke bescheiden”, aldus de woordvoerder van de politie.

Op dit moment loopt in Amsterdam een proces tegen zes verdachten van een andere kluisjesroof. In de nacht van 15 op 16 juni 1994 werden aan het hoofdkantoor van de Verenigde Spaarbank (VSB) in Amsterdam circa vierhonderd kluisjes opengebroken. Er meldden zich 320 mensen als slachtoffer. Officieel is aangifte gedaan van ruim acht miljoen gulden en een grote hoeveelheid sieraden. Het wordt niet uitgesloten dat er ook 'zwart geld' in de kluisjes heeft gezeten waarvan geen aangifte is gedaan. September vorig jaar arresteerde de politie de vermoedelijke daders. Bij huiszoekingen werd ongeveer een miljoen gulden van de buit teruggevonden. Ongeveer dertig gedupeerden hebben een advocaat in de arm genomen om na te gaan in hoeverre de VSB-bank aansprakelijk kan worden gesteld.