OM kan evangeliste niet vervolgen

ZWOLLE, 27 JUNI. De rechtbank in Zwolle heeft vandaag het openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaard in een strafzaak die twee weken geleden diende tegen de 57-jarige Zwolse evangeliste Jenny Manschot, voorheen Goeree. Tegen haar was op verdenking van belediging van A. Baumgarten van de Stichting Bestrijding Antisemitisme (Stiba) vier maanden cel geëist. Jenny Goeree zou in 1993 beledigende pamfletten hebben toegestuurd aan Baumgarten en aan de Stiba zelf. Twee maanden van de geëiste straf betrof de tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk vonnis van het gerechtshof in Arnhem van 1992, opgelegd voor belediging van de joden in het blad Evan. De rechtbank honoreerde het verweer van raadsman van Goeree, mr. P. Pel, dat een klacht in deze zaak ontbreekt. Die is nodig om te kunnen vervolgen wegens belediging. Uit brieven die zijn gestuurd door Baumgarten en de Stiba bleek de wens dat de evangeliste vervolgd zou worden op grond van discriminatie en niet “slechts” wegens “eenvoudige belediging”.