'Nieuwzeelandse rugbyers vergiftigd'

AUCKLAND, 27 JUNI. De trainer van het Nieuwzeelandse rugbyteam, Laurie Mains, heeft de Zuidafrikaanse rugbybond beschuldigd van opzettelijke vergiftiging van zijn spelers. Voor de Nieuwzeelandse radio zei hij ervan overtuigd te zijn dat twee dagen voor de finale om de wereldtitel in Johannesburg met de lunch is geknoeid.

De Nieuwzeelandse All Blacks verloren zaterdag de finale na verlenging met 12-15 van Zuid-Afrika. Mains zei dat tien van de vijftien basisspelers van de Nieuwzeelandse ploeg ziek werden na gebruik van de lunch in het hotel. “Het is heel verdacht dat binnen twaalf uur na het eten zoveel mensen van onze groep ziek werden”, aldus Mains. “Iedereen kan denken wat hij er van wil, maar volgens mij was het geen toeval.”

Mains voegde er aan toe dat alleen thee en koffie bij de maaltijd door het hele gezelschap was gebruikt. “Ongeveer twaalf uur later kreeg de een na de ander last van overgeven en buikloop. Later knapte iedereen weer op, maar veel spelers waren verzwakt en dat was in de finale duidelijk te merken.”

“We hebben er met opzet niets over willen zeggen voor de wedstrijd”, zei voorlichter Ric Salizzo van de Nieuwzeelandse rugbybond gisteren. “En na afloop hebben we er alleen over gesproken als de mensen er naar vroegen. Het is erg moeilijk zoiets in dergelijke omstandigheden voor je te houden. We hebben geen enkel bewijs dat er opzet in het spel is geweest. Maar een virus was het absoluut niet. Ik houd het er maar op dat het toeval is geweest.”

Zuidafrikaanse officials vonden de verdachtmakingen “laag bij de grond”. Louis Luyt, leider van de Zuidafrikaanse bond, zei voor de televisie: “Ik ben verbijsterd dat de Nieuwzeelanders een dergelijke verklaring serieus nemen. Waarom zouden we zoiets doen? We wilden op sportieve wijze van Nieuw-Zeeland winnen. Dat is wat we hebben gedaan.”

Overigens zorgde Luyt bij het afscheidsdiner voor opschudding door te verklaren dat Zuid-Afrika ook wereldkampioen zou zijn geworden in 1987 en 1991 als niet de sportboycot wegens de heersende apartheidspolitiek nog van kracht was geweest. “Dat was als grapje bedoeld.” Zo vatten de Nieuwzeelanders, titelhouder in 1987, het in elk geval niet op. Zij verlieten verontwaardigd voortijdig het banket. (ANP)