Kruispunt

Het lastige van begrippen als links en rechts, voor en achter, is dat ze voor jezelf alleen gelden wanneer je met zijn tweeën bent. Zodra er meer mensen in het spel zijn loop je al gauw de kans niet alleen links, maar ook rechts van iemand te staan of te zitten; en bij echte drukte rondom ben je bovendien vóór degene achter je, maar achter degene voor je.

In de meeste omstandigheden, zoals bioscopen, herdenkingen en supermarkten, is het dan ook het beste om zo min mogelijk bij je eigen positie stil te staan. Maar in het verkeer is dat anders; je bent daar zelfs verplicht om precies te weten waar je vandaan komt om op de goede manier voorrang te geven. Vooral bij drukke kruispunten kan dat leiden tot een bewustzijn waarin je jezelf van links, rechts, voor, achter - van zoveel kanten tegelijk aan ziet komen dat een beslissing elk verstand te boven gaat.

Wat een geluk als er dan stoplichten zijn: met hun vrolijke, frisse kleuren nemen ze alle verantwoordelijkheid dadelijk over.

    • Hedda Martens