Kroonprins van Qatar schuift zijn vader opzij

DOHA, 27 JUNI. De kroonprins van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, heeft vandaag zijn vader als emir van de kleine, olie-en gasrijke Golfstaat afgezet. Er waren geen berichten over geweld tijdens de coup, die werd gepleegd terwijl emir Khalifa bin Hamad al-Thani (65) een privé-bezoek aan Zwitserland bracht. De koninklijke familie steunt de machtsgreep: de televisie toonde hoe verwanten de nieuwe emir met een kus op de neus begroetten. Onder hen was zijn broer Abdullah, die minister van binnenlandse zaken is. Ook zijn broer Mohammad, minister van financiën, staat achter Hamad.

De kroonprins (ongeveer 45 jaar oud) nam al enkele jaren de lopende zaken waar, maar zijn vader was voor de financiën verantwoordelijk gebleven. Naar verluidt probeerde de nu afgezette emir de laatste weken de bevoegdheden die hij had afgestaan, terug te krijgen. Volgens diplomaten wilde hij ook zijn tweede zoon, sjeik Abdel Aziz, die drie jaar geleden naar het buitenland vertrok na zijn ontslag als minister van handel en financiën, naar Qatar terugbrengen.

De nieuwe emir is verantwoordelijk voor een ongebruikelijke buitenlandse politiek, die in een toenadering tot zowel Iran en Irak als de Verenigde Staten en Israel heeft geresulteerd. Qatar voert campagne voor opheffing van de sancties van de Verenigde Naties tegen Irak, terwijl het anderzijds heeft toegestaan dat de VS er materieel opslaan voor het geval van een nieuwe militaire noodsituatie in het Golfgebied. Het onderhoudt goede relaties met Iran, waarmee het een belangrijk gasveld deelt, en maakt zich tegelijkertijd op via een Amerikaanse onderneming gas aan Israel te gaan leveren.

Maar met het machtige buurland Saoedi-Arabië is de verhouding gestaag verslechterd, met name in verband met het voorgaande. Drie jaar geleden kwam het tot schermutselingen aan de grens. (AP, AFP, Reuter)