Koersval Gelderse Papier na sterke daling van orders

AMSTERDAM, 27 JUNI. Op een rustige effectenbeurs keerden beleggers zich vanmorgen af van Gelderse Papiergroep. Deze fabrikant van hoogwaardige papiersoorten maakte onverwachts bekend over het eerste halfjaar lagere winstcijfers te verwachten door een sterk tegenvallende orderontvangst. Na deze mededeling duikelde de koers met 6,10 gulden naar 90 gulden.

AMSTERDAM De beursgraadmeter, de AEX-index, noteerde rondom het middaguur 1,09 punt lager op 435,92 punten. “De stemming op het Damrak valt mee”, vond een handelaar. Hij verwees daarbij naar de onzekere toestand in Engeland. De Londense FT-SE-index maakte gisteren als gevolg van de politieke onzekerheid een spectaculaire val, maar wist vanmorgen de schade te beperken tot een verlies van 1 punt op 3.310.

De obligaties blijven moeizaam presteren. Opnieuw stonden de koersen onder druk uit angst voor aanwakkerende inflatie in Duitsland. Na Hessen en Baden-Württemberg kwam nu Beieren met zijn cijfers. In de Zuidduitse deelstaat waren de prijzen in een maand tijd met 0,4 procent gestegen.

Positief waren de koersontwikkelingen bij Gist-brocades en Heineken. Gist-brocades, dat gaat samenwerken met het Britse Smithkline Beecham bij de fabricage van penicilline, steeg 50 cent op 39,80 gulden. Heineken, dat profiteert van het warme, dorstige weer, steeg met 9 dubbeltjes op 233,90.

Verder stond op de lokale markt Nutricia opnieuw in de schijnwerpers. Na de forse koerswinst gisteren verloor het bedrijf nu 2,30 op 107,20. Deze val volgde op de mededeling van Nutricia dat er geen sprake is van overnamegesprekken.

Op de Europese wisselmarkten noteerde het pond sterling vanmorgen lager. In Amsterdam stond de munt op 2,4620 gulden, bijna een cent lager dan de slotkoers van 2,4705 gulden gisteren. Toen was er al dik twee cent van de koers afgegaan als gevolg van politieke problemen. Oorzaak is de verzwakking van de positie van premier Major. Hij heeft het politieke leiderschap van zijn partij neergelegd, maar zich wel weer kandidaat gesteld. Nu zich een tegenkandidaat heeft aangediend in de persoon van John Redwood, zou Major straks uit de boot kunnen vallen en staat ook zijn positie als premier ter discussie.

De dollar was vanmorgen iets lager op 1,5545 gulden. Gisteren was de koers geëindigd op 1,5585. Handelaren wachten op het resultaat van het auto-overleg tussen Japan en de Verenigde Staten.

NEW YORK Op Wall Street is de Dow Jones-index gisteren geëindigd op 4551,25 punten. Dat is 34,59 punten lager dan afgelopen vrijdag. Er werden 299 miljoen aandelen verhandeld.

De daling werd verder veroorzaakt door de gang van zaken bij de obligaties en door winstnemingen. De handelaren maakten zich er weinig zorgen over, zeker gezien de sterke stijging die de aandelenkoersen de afgelopen week te zien hebben gegeven.

TOKIO Op de Japanse beurs zijn de aandelenkoersen vandaag fors gedaald. De Nikkei-index van de 225 fondsen zakte met 386,31 punten terug tot 14.759,05 punten, ofwel een daling van 2,6 procent.

De gang van zaken is een reactie op de maatregelen die de Japanse regering bekendmaakte om de economie te stimuleren. Een makelaar van een Europees effectenhuis beklemtoonde dat ze onvoldoende zijn.