Kerkorian verhoogt bod op Chrysler

LAS VEGAS, 27 JUNI. De Amerikaanse miljardair Kirk Kerkorian heeft zijn pogingen om de Amerikaanse autofabrikant Chrysler over te nemen nog niet opgegeven. Eind vorige maand zag hij noodgedwongen af van die pogingen. Kerkorian biedt nu 700 miljoen dollar voor 14 miljoen aandelen Chrysler ofwel 50 dollar per stuk om het belang van zijn houdstermaatschappij Tracinda in Chrysler te vergroten van 10 tot 13,6 procent. Tracinda maakte dat maandag bekend. Kerkorian is al vijf jaar de grootste aandeelhouder van Chrysler. Hij deed in april de nodige stof opwaaien toen hij 22,8 miljard dollar bood voor alle uitstaande aandelen van het autoconcern. Kerkorian dacht zo het financiële beleid ten voordele van de aandeelhouders naar zijn hand te kunnen zetten. Die vlieger ging echter niet op door de grote weerstand tegen het bod, dat neerkwam op een prijs per aandeel van 55 dollar in contanten. De leiding van het autoconcern, andere aandeelhouders, de bonden en Wall Street keerden zich tegen Kerkorian, ook al wist deze zich gesteund door voormalig bestuursvoorzitter Lee Iacocca. De koers stond op Wall Street op 47,625 dollar. Het bod van gisteren is nog niet definitief in verband met de beperkingen die Chrysler hanteert om het belang van Kerkorian niet groter te laten worden.