Jonge boeren krijgen les in oogcontact en openingszin

ARNHEM, 27 JUNI. Boerenzonen die moeite hebben met het vinden van een boerin, krijgen steun van de vereniging Plattelands Jongeren Gelderland. De vereniging geeft volgend jaar een cursus 'Versier met plezier' voor jonge boeren en boerinnen die nog geen partner hebben.

Deelnemers aan de cursus leren door rollenspelen hoe ze iemand die ze leuk vinden met een goede openingszin kunnen aanspreken, hoe ze het beste oogcontact kunnen maken en hoe ze kunnen laten merken dat ze iemand leuk vinden. Maar de cursus gaat niet alleen over versieren, zegt Dorette van Lieshout, medewerkster van PJG en initiatiefneemster van de cursus. “Wij willen dat de deelnemers kritisch naar hun eigen gedrag leren kijken. We besteden ook aandacht aan nieuwe vrienden maken.”

De cursus is niet bedoeld om van “eenzame zielige vrijgezelle boerenzonen grote versierders te maken”, zegt Van Lieshout. “Al die verhalen over boerenzonen die geen vrouw kunnen vinden, zijn volgens mij enorm opgeblazen door de media. Bij onze leden heb ik er in ieder geval niets van gemerkt.”

Wel is het voor jonge boeren moeilijker om nieuwe mensen te leren kennen dan voor andere jongeren, geeft Van Lieshout toe. “Veel boeren draaien veel uren en gaan niet op vakantie. Ze komen wat minder makkelijk nieuwe mensen tegen. Vaak blijven ze binnen een kringetje van familie en collega's.”

Het verbaast Van Lieshout dat de versiercursus zoveel aandacht in de lokale media heeft gekregen. “Wij organiseren allerlei activiteiten, van lezingen over speciaal veevoer tot cursussen grime. We zijn een jongerenclub, en jongeren zijn nou eenmaal veel bezig met versieren en versierd worden, die vinden dat leuk.”