Jeltsin zoekt oplossing voor crisis met parlement

MOSKOU, 27 JUNI. Politieke leiders in Moskou lijken te zijn begonnen met het zoeken naar een compromis voor vermoedelijk de ernstigste politieke crisis sinds de beschieting van het parlement in oktober 1993.

President Jeltsin spreekt vandaag met premier Tsjernomyrdin en parlementsvoorzitter Ivan Rybkin. De drie zullen samen ontmoetingen hebben met elk van de fractieleiders in het parlement, dat aanstaande zaterdag voor de tweede keer stemt over het functioneren van de regering.

Als het parlement de regering het vertrouwen weigert, moet Jeltsin de regering of de volksvertegenwoordiging naar huis sturen. Hij heeft erop geduid dat hij dat laatste zal doen, waarna vervroegde verkiezingen volgen.

Volgens sommige parlementariërs werken vervroegde verkiezingen in het voordeel van Tsjernomyrdin, wiens gezag is vergroot door zijn onderhandelingen tijdens de laatste dagen van de gijzelingscrisis in Boedjonnovsk. Het is ook Tsjernomyrdin die de stemming van zaterdag heeft geforceerd. Maar de premier liet gisteren weten dat volgens hem “Rusland alleen maar te verliezen heeft van een ontslag van de regering of ontbinding van het parlement”. De woordvoerder van Jeltsin verklaarde dat “de mogelijkheden een compromis te vinden en op normale vruchtbare wijze met de Doema samen te werken nog niet zijn uitgeput”.

Het parlement heeft vooral kritiek op de ministers die verantwoordelijk worden gehouden voor de oorlog in Tsjetsjenië en voor de rampzalig verlopen gijzeling vorige week. Donderdag komt de Veiligheidsraad, een adviesorgaan van Jeltsin voor veiligheidszaken, bijeen om te spreken over de gebeurtenissen in Boedjonnovsk. Als de president daarna één of meer ministers ontslaat, kunnen parlement en regering misschien alsnog samen verder.

De nasleep van Boedjonnovsk is in Moskou ook op straat nog voelbaar. Parachutisten bewaken bruggen en andere 'strategische' punten. Het parlementsgebouw is gisteren na een bommelding ontruimd. Vorige week was het gebouw van de regering om dezelfde reden al een keer ontruimd. Een concert van de popzanger Rod Stewart is afgelast.

In Tsjetsjenië zelf is gisteren en afgelopen weekeinde incidenteel geschoten, maar beide partijen verzekerden dat morgen de onderhandelingen over en vreedzame oplossing weer doorgaan. Sjamil Basajev, de door de Russische autoriteiten gezochte leider van de gijzelingsactie van vorige week, gaf gisteravond een vraaggesprek aan de Russische televisie. Hij bood de slachtoffers van de actie zijn excuses aan, maar waarschuwde ook voor nieuwe acties als de onderhandelingen op niets uitlopen: “Ik heb de geest uit de fles gelaten en nu weten mensen wat te doen. Ze beseffen dat het beter is oorlog te voeren in Rusland dan thuis in Tsjetsjenië.”

    • Hans Nijenhuis