Italiaanse dochter ING onder curatele gesteld

ROME, 27 JUNI. Een Italiaanse dochter van de ING-bank is onder curatele gesteld wegens vermeende onregelmatigheden. Minister van de schatkist Lamberto Dini, die ook premier is, heeft tot de sancties besloten op voorstel van de Consob, de instantie die toezicht houdt op het functioneren van de Milanese beurs en van financiële instellingen.

De beleggingsmaatschappij ING Sviluppo Fiducaria (ISF) mag twee maanden lang geen nieuwe klanten aannemen. Het topmanagement is geschorst en vervangen door een curator.

ISF heeft ongeveer 2,1 biljoen lire in beheer, ruim twee miljard gulden. De Consob vindt dat de maatschappij te passief optreedt en voor zijn klanten meer optreedt als boekhouder dan als belegger, terwijl zij daar wel geld voor vraagt. ISF zou in het algemeen proberen om een aantal wettelijke normen voor het opereren van beleggingsinstellingen te omzeilen.

In een boze reactie schrijft ISF dat de maatschappij toestemming heeft gekregen van de Consob voor haar manier van werken. Zij protesteert fel tegen de benoeming van de curator, Massimo Cremona, omdat deze ook werkt bij een concurrerende groep.

    • Marc Leijendekker