Hevige beschietingen Srebrenica, premier Bosnië uit kritiek op VN

SARAJEVO, 27 JUNI. Bosnische-Serviërs hebben gisteren langdurig de moslim-enclave Srebrenica beschoten met granaten. Het ging daarbij volgens de VN om de zwaarste beschieting dit jaar van een moslim-gebied door de Bosnische-Serviërs.

Volgens de Bosnische-Serviërs werden zij aangevallen door het Bosnische leger bij Visnjici, op tien kilometer van Srebrenica. Drie mensen zouden daarbij het leven hebben verloren. De Bosnische-Serviërs beschuldigen de Bosnische troepen verder van diefstal van vijf stuks vee. Nederlandse VN-troepen bij Srebrenica zijn gisteren geruime tijd met handvuurwapens onder vuur genomen.

In het centrum van Sarajevo werd gisteren een man gedood bij een mortieraanval door de Bosnische Serviërs. Bij dezelfde aanval werd ook een vrachtwagen van de VN getroffen. Twee soldaten raakten daarbij gewond. Op de berg Igman bij Sarajevo werden twee Franse VN-soldaten door troepen van het Bosnische leger beroofd van hun wapens.

De Bosnische premier Silajdzjic heeft gisteren scherpe kritiek geuit op de Verenigde Naties, die die hij een “medeplichtige” aan volkerenmoord noemde. “Wij zullen ze helpen het land te verlaten”, aldus Siladjic. De VN doen niets om het land te helpen terwijl het met de handen gebonden door het wapenembargo moet toezien hoe het wordt aangevallen, aldus de Bosnische premier.

Volgens meldingen van VN-troepen in Kroatië zouden reguliere troepen van het Joegoslavische leger vanuit de Servische stad Novi-Sad het door Kroatische-Serviërs beheerste Oost-Slavonië zijn binnengetrokken, om de Kroatische-Serviërs te assisteren bij het reorganiseren van hun leger. Het bericht zou door Kroatische-Serviërs zijn bevestigd. De Kroatische-Serviërs verloren begin vorige maand bij een bliksemactie door het Kroatische leger de controle over West-Slavonië. (AP, Reuter, AFP)