Grote sanering bij Lockheed

WASHINGTON, 27 JUNI. Bij het Amerikaanse Lockheed Martin, het grootste luchtvaart- en wapenconcern ter wereld, verdwijnen de komende twee jaar 12.000 arbeidsplaatsen. Amerikaanse media hadden eerder melding gemaakt van het verdwijnen van 35.000 banen in de komende vijf jaar. Het concern telt op het ogenblik 170.000 werknemers.

Topman Daniel Tellep liet weten dat de maatregel de concurrentiepositie van zijn onderneming “drastisch” zal verbeteren. De vermindering van het aantal banen is volgens hem “een aanpassing aan de sterke achteruitgang van de orders van het ministerie van defensie”.

Lockheed zet in verband met ontslagregelingen 525 miljoen dollar opzij. Dat bedrag komt ten laste van het resultaat over het tweede kwartaal van dit jaar.De banenvermindering moet een jaarlijkse besparing opleveren van 1,8 miljard dollar. Het concern gaat twaalf fabrieken en laboratoria en 26 kantoren in de Verenigde Staten en daarbuiten sluiten.

Lockheed Martin ontstond in maart dit jaar door de fusie van Lockheed en Martin Marietta. De combinatie is met een gezamenlijke omzet van 24 miljard dollar veruit Amerika's grootste defensieproducent, gespecialiseerd in gevechtsvliegtuigen, raketten en militaire elektronica. Ze wordt gevolgd door McDonnell Douglas dat een defensie-omzet van 14,2 miljard heeft.

De fusie tussen Lockheed en Martin Marietta vormde het zoveelste hoofdstuk in het bikkelharde saneringsproces waarin de Amerikaanse defensie-industrie sinds het einde van de Koude Oorlog is verwikkeld. Het afgelopen decennium daalde het Amerikaanse defensiebudget in reële termen met eenderde: van 401 miljard naar 269 miljard dollar.