Greenpeace en democratie (2)

De kop van het redactionele commentaar van woensdag 21 juni is ongetwijfeld juist. 'Ongekende nederlaag', maar voor wie? Niet voor Koninklijke Olie/Shell. Een multinational die doet wat ze moet doen. Zo efficiënt mogelijk werken binnen de gegeven spelregels (lees wetgeving). Evenmin is er sprake van een ongekende overwinning voor Greenpeace, een multinationale actiegroep die geacht wordt de spelregels mede te bepalen.

Volkenrechtelijk zien wij dat de soevereine staat Groot-Brittannië geen zeggenschap meer heeft over haar eigen wetgeving. De Britse milieuwetgeving wordt bepaald door de Duitse automobilist onder leiding van Duitse ministers. Democratie wordt multinationaal door grensoverschrijdende bedrijven en actiegroepen. De politieke rug die Groot-Brittannië naar Europa gekeerd heeft, de daaruit voortvloeiende passiviteit in de Europese politiek keert zich als een boemerang tegen de Britse soevereiniteit, via de economische integratie. Groot-Brittannië lijdt een ongekende nederlaag en verliest haar soevereiniteit door er krampachtig aan vast te houden.

    • Jan-Willem van Bentum