Gist-brocades en Smithkline sluiten samenwerkingspact

Het Delftse biotechnologieconcern Koninklijke Gist-Brocades heeft met de Britse farmacie-onderneming Smithkline Beecham een principe-overeenkomst ondertekend voor samenwerking bij de produktie van bepaalde penicilline-produkten.

De eerste stap in de samenwerking zal het gebruik van de geavanceerde kennis van Gist-brocades zijn bij de produktie van Penicilline G en 6-APA in de fabriek van SmithKline Beecham in Irvine (Schotland). Deze produkten zijn de bouwstenen van de merken Amoxil/Clamoxyl en Augmentin van het Britse bedrijf.

De Schotse fabriek van Smithkline zal zijn positie in de produktie van penicilline kunnen verbeteren door de combinatie van de technologie afkomstig van Gist-brocades en de eigen faciliteiten en ervaring, zo wordt meegedeeld in een door Gist-brocades uitgegeven verklaring, waarin er tevens op wordt gewezen dat de produktiekosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd, de produktie kan worden verbeterd en de produktiecapaciteit kan worden uitgebreid.

Voor geen van beide bedrijven zal de samenwerkingsovereenkomst reeds in 1995 financiële voordelen opleveren, deelt Gist mee. De overeenkomst voorziet in de mogelijkheid dat de twee ook op andere terreinen gaan samenwerken. Smithkline Beecham is een van de grootste farmaceutische concerns in de wereld. Koninklijke Gist-Brocades is een van de grootste producenten van bakkersgist, penicilline en enzymen.