'Gemeenten misbruiken parkeerboete'

DEN HAAG, 27 JUNI. Sommige gemeenten maken oneigenlijk gebruik van hun recht parkeerboetes op te leggen. Vooral Amsterdam en Nijmegen zouden grote winsten maken met de boetes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond dat verschijnt in het julinummer van de Consumentengids.

Volgens de bond maakt Amsterdam jaarlijks 47 gulden winst per inwoner, en Nijmegen 43 gulden per inwoner.

De boete voor niet betalen bij een parkeerautomaat is overal maximaal 65 gulden. De hoogte van de boete die een automobilist moet betalen als zijn auto wordt weggesleept of voor een wielklem, mag een gemeente zelf bepalen. In Dordrecht is dat het duurst, 350 gulden voor wegslepen en 405 gulden voor een weggesleepte auto die een weekend is gestald. In Amsterdam kost wegslepen 145 gulden en stallen 330 gulden.

De Consumentenbond pleit ervoor automobilisten bij betaald parkeren achteraf te laten betalen. “Dat is veel eerlijker”, aldus een woordvoerster. “Mensen die vergeten de parkeermeter bij te vullen doen dat niet uit kwade bedoelingen. De boete van 65 gulden is erg fors in verhouding met de overtreding.”

Amsterdam ontkent winst te maken op wielklemmen en wegslepen. “We verdienen wel aan parkeermeters, maar gebruiken die winst voor investeringen in de infrastructuur, niet om de kas te spekken”, aldus een woordvoerder. Volgens de gemeente Nijmegen zijn de winstcijfers in de Consumentengids niet juist, omdat de kosten voor personeel niet verrekend zijn. De gemeente verdient alleen aan parkeermeters, en investeert dat in nieuwe parkeervoorzieningen. De gemeente Dordrecht zegt hoge boetes voor wegslepen te moeten heffen, omdat de kosten daarvan hoog zijn. In Dordrecht worden alleen notoire foutparkeerders weggesleept, ongeveer tien keer per jaar.