Deleye voorspelt beter resultaat voor Begemann

ROTTERDAM, 27 JUNI. Het industriële conglomeraat Begemann verwacht dit jaar een hoger bedrijfsresultaat te boeken dan de 75,5 miljoen gulden in 1994. “Alles wijst erop dat het operationeel resultaat beter is dan in 1994”, vertelde bestuursvoorzitter A. Deleye gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van Begemann in Breda.

Hoe de netto winst zich dit jaar bij het bedrijf ontwikkelt is echter nog onduidelijk. Veel hangt daarbij af van de beoogde verkopen. Begemann heeft aangekondigd voor zeker 200 miljoen te willen desinvesteren. Behalve onroerend goed staan ook bedrijfsonderdelen als het Belgische VCST (onderdelen voor autoversnellingen) en Holec International in Hengelo op de nominatie te worden overgedaan aan eventuele kopers.

De aandeelhouders werd duidelijk gemaakt dat er veel onzekerheid bestaat over de afhandeling van het faillissement van de Boelwerf in Temse. Begemann heeft een claim tegen de Vlaamse overheid ingediend van maar liefst 230 miljoen gulden. Of het concern op dit punt succes zal boeken moet uiteraard worden afgewacht. Deleye verklaarde dat de lucht tussen de Vlaamse regering en Begemann iets is opgeklaard. Na maanden van geruzie gaan beide partijen weer met elkaar aan tafel zitten. Een gang naar de rechter is daarmee voorlopig van de baan.

Bovendien heeft het personeel van de failliete werf aangekondigd de bezetting te staken, zodat mogelijk activiteiten op het bedrijfsterrein - die nog voor 60 miljoen op de Begemann-balans staan - kunnen worden ontplooid.

Uit de woorden van Deleye viel verder op te maken dat de verkoop van VCST wel zal doorgaan. Begemann heeft volgens de bestuursvoorzitter domweg het geld niet om in deze winstgevende dochter noodzakelijke investeringen te doen. Die zouden neerkomen op een bedrag van 300 à 500 miljoen gulden.

'Adviseur' en grootaandeelhouder Joep van den Nieuwenhuyzen onderhandelt momenteel met diverse kandidaten over de verkoop. “Er is veel interesse”, zo zei Deleye. De Begemann-top sluit echter niet uit dat VCST slechts ten dele zal worden verkocht.

Financiële topman Jeroen van den Nieuwenhuyzen toonde zich optimistisch over de ontwikkelingen in China. Vorige week sleepte Begemann-onderdeel Escher Holland uit Fijnaart een order van 30 miljoen uit China binnen. Ook is Holec Ridderkerk betrokken bij mogelijke orders voor de metro in Nangking. Holec Projects in Hengelo maakt al deel uit van een consortium dat meewerkt aan de uitbreiding van het metronet in Shanghai.

Th. A. Jansen en J.L. den Beer Poortugael werden tijdens de vergadering benoemd in de raad van commissarissen van Begemann. Zij voorzien hiermee de plaatsen die zijn opengevallen na het vertrek uit de raad van de Belgische oud-premier W. Martens eerder dit jaar en van president-commissaris W.H. Brouwer.

Jansen (63) was onder meer vice-voorzitter van de raad van bestuur van Begemann, directeur van Holec en van Van Gend en Loos. De Beer Poortugael (53) is oprichter en directeur Erasmus Holding. De vacante positie van voorzitter van de raad van commissarissen wordt het komende jaar vervuld door P.J. Molendijk, die al lid was van de raad.