Cosmetica-produkten bevatten gevaarlijke 'muskstof' voor geur

ROTTERDAM, 27 JUNI. Veel van de in Nederland verkochte cosmetica bevatten geurstoffen die in dierproeven gevaarlijk zijn gebleken. De betreffende geurstoffen, die met 'nitromusks' worden aangeduid, zijn slecht afbreekbaar en aantoonbaar in dierlijk en menselijk vetweefsel. In Nederlandse palingen blijken de nitromusks zich tot hoge concentraties op te hopen.

De Consumentenbond heeft in een breed opgezet onderzoek, waarover in de gids van juli wordt gepubliceerd, ongeveer 300 cosmeticaprodukten en wasmiddelen op aanwezigheid van nitromusks onderzocht. In bijna de helft van de onderzochte merken parfum en eaux de toilette waren nitromusks aantoonbaar. In andere produkten (zoals shampoos) werden de verdachte geurstoffen iets minder vaak aangetroffen.

De Consumentengids noemt de produkten waarin nitromusks werden gevonden met name. Daaronder zijn de parfums Loulou van Cacharel, Escape van Calvin Klein en Trésor van Lancôme en een lange reeks merken eaux de toilette, waarin vrijwel alle bekende namen figureren. In een aparte lijst zijn de produkten bijeengebracht waarvan de producent te kennen heeft gegeven de geurstoffen te zullen verwijderen. Daarin zijn bekende shampoos als Andrélon Iedere dag, Head & Shoulders Iedere dag en Wash&Go normaal te vinden. Lang niet alle produkten die het woord 'musk' in de merknaam hanteren bevatten ook nitromusks.

Nitromusks is een verzamelnaam voor kunstmatige geurstoffen die als vervanger voor natuurlijke muskus werden ontwikkeld. Alle nitromusks kunnen door de huid heendringen. Gewoonlijk worden vijf soorten onderscheiden: musk ambrette, musk xyleen, musk tibeten, musk keton en musk mosken. Hoge doses musk xyleen zijn kankerverwekkend gebleken bij muizen. Musk ambrette kan onder invloed van licht stoffen vrijmaken die de huid aantasten. Musk ambrette is al in veel landen verboden en komt binnenkort op de verbodslijst van het Nederlandse Cosmeticabesluit. De onrust over nitromusks dateert al van tien jaar geleden.

De Consumentenbond heeft met een zogeheten gaschromatograaf naar nitromusks laten zoeken. Welke nitromusks in welk produkt gevonden werden is niet bekend gemaakt. In alle onderzochte paling bleken de geurstoffen zich tot hoge concentraties (soms tot meer dan 80 microgram per kilo versgewicht) te hebben opgehoopt, vooral met paling uit Rijn (Lobith) en Roer (Vlodrop) was dit het geval. Uit Duits onderzoek is bekend dat nitromusks zich ook in moedermelk ophopen.