Clinton fel tegen de 'sirenen-zang' van isolationisten

SAN FRANCISCO, 27 JUNI. President Clinton heeft zich gisteren scherp uitgesproken tegen “de sirenen-zang van de nieuwe isolationisten” die de Verenigde Naties willen afschaffen.

De Amerikaanse president deed dit in een toespraak ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Verenigde Naties.

“Alleen optrekken zal leiden tot zwaardere economische, politieke en militaire lasten voor ons volk in de toekomst en zou de lessen van onze eigen geschieden negeren,” aldus Clinton, die in zijn buitenlandse politiek herhaaldelijk wordt gedwarsboomd door een Congres dat steeds kritischer staat tegenover de VN en tegenover de Amerikaanse rol bij het oplossen van problemen elders in de wereld. “Laten we nee zeggen tegen isolationisme en ja tegen hervorming”.

De president riep op de Verenigde Naties te hervormen en het dof geworden imago op te poetsen. De organisatie zou zo gestroomlijnd moeten worden dat ze “minder verspilt en meer produceert”, aldus Clinton. De Verenigde Naties hebben volgens hem geen aparte organisatie nodig “met eigen afkortingen, hoofdkwartier en bureaucratie voor ieder probleem”.

HIj riep op tot een beter management van de VN-vredesoperaties en merkte op dat alle partijen “de grenzen van vredeshandhaving” moeten erkennen en “van de blauwhelmen geen opdrachten moeten vragen waarvan niet kan worden verwacht dat ze die aan kunnen”. “We vragen van onze vredeshandhavers te vaak dat ze wonderen verrichten terwijl we ze de vereiste militaire en politieke steun ontzeggen”.

VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali beloofde dat de volkerenorganisatie “de droom van mondiale samenwerking” levend zal houden.

“Zolang mensen nationale identiteit proberen te bereiken, zolang mensen bescherming zoeken tegen agressie en zolang mensen verlangen naar een betere wereld voor hun kinderen, zullen de Verenigde Naties blijven bestaan en zullen ze in hun opdracht slagen,” aldus Boutros Ghali.

De Zuidafrikaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar voor de vrede, Desmond Tutu, dankte God in het openingsgebed van de herdenking voor alles wat de Verenigde Naties hadden bereikt “bij het bevorderen van internationale samenwerking, vrede en eensgezindheid”.

De plechtigheid werd gehouden in het War Memorial Opera House in San Francisco, waar vijftig jaar geleden delegaties van vijftig landen tijdens een negen weken durende conferentie onderhandelden over de tekst van het Handvest van de Verenigde Naties.

Ze werden daarbij geïnspireerd door een droom van wereldvrede na afloop van de Tweede Wereldoorlog in Europa. (AP, Reuter)