Chrysler actief in Japan

TOKIO, 27 JUNI. Het Amerikaanse autoconcern Chrysler heeft zijn positie in Japan versterkt met de aankoop van een Japanse autodealer. Voor tien miljard yen (185 miljoen gulden) is Chrysler eigenaar geworden van Seibu Motor Sales, dat een landelijk netwerk van 108 zaken heeft. In Tokio alleen al zijn dat er 21.

Chrysler is een van de Amerikaanse autoconcerns die klagen over hun afzet op de Japanse automarkt.

Chrysler lijkt zijn slag te hebben geslagen, maar volgens kenners is het de vraag of het daarmee zijn verkoop in Japan zal kunnen opvoeren. Het concern slijt zijn auto's momenteel via de bijna 1800 Honda-dealers en 120 showrooms van Seibu Motors en andere bedrijven. De verkoop kwam in het op 31 maart afgelopen boekjaar uit op niet meer dan 16.538 wagens, al was dat wel 60 procent meer dan het jaar daarvoor.

Chrysler wil de verkoop opvijzelen tot 100.000 stuks tegen de eeuwwisseling. Het concern heeft onlangs een nieuw hoofdkantoor in Tokio geopend en wil drie nieuwe modellen op de Japanse markt introduceren waarbij het stuur aan de rechterkant zit. Volgens kenners hebben de Amerikaanse autoproducenten de problemen voor een groot deel aan zichzelf te wijten omdat ze maar weinig modellen hebben met het stuur aan het rechterkant.

Nu het zich eigenaar kan noemen van Seibu Motor, ook dealer voor Peugeot en Saab, kan Chrysler scherpere prijzen berekenen, maar dat is nog geen garantie dat het meer auto's kan verkopen. “Het is niet echt groot nieuws voor Chrysler, maar het zal zeker helpen”, meende Matthew Ruddick van het effectenhuis James Capel. (Reuter/KRT)