Borst hekelt optreden van fysiotherapeuten

DEN HAAG, 27 JUNI. De acties van fysiotherapeuten tegen de beperking van de vergoeding van fysiotherapie zijn volgens minister Borst volksgezondheid) ongenuanceerd en misleidend. Bovendien jagen zij chronisch zieken onnodig op de kast, aldus de minister.

Om een besparing van tweehonderd miljoen gulden te bereiken heeft het kabinet onlangs besloten dat de vergoeding voor fysiotherapie voor ziekenfondsverzekerden zal worden beperkt. Zij krijgen vanaf volgend jaar de eerste negen behandelingen vergoed. De overige behandelingen moeten uit eigen zak worden betaald. De maatregel geldt niet voor chronisch zieken; zij krijgen ook in de toekomst alle behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed. Er zijn meer uitzonderingen. Behandelingen in het ziekenhuis of een andere instelling worden niet meegerekend en als voor oefentherapieën een langere behandeling nodig is, kunnen nog eens negen behandelingen worden vergoed.

Fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij de Vereniging van Vrijgevestigde Fysiotherapeuten (VVF) en hun patiënten bestookten vorige week de Tweede Kamer met enkele tienduizenden brieven in een poging de maatregel van tafel te krijgen. De minister stoort zich vooral aan de inhoud van de voorgedrukte brief. “Ze vertellen de halve waarheid”, zegt Borst. “Met geen woord wordt in de brief gesproken over de uitzondering voor chronisch zieken en mensen die langdurig fysiotherapie nodig hebben. Juist die mensen zijn nu in paniek geraakt.” Borst, die de maatregel morgenmiddag met de Tweede Kamer bespreekt, zei dat ze van zorgverleners meer verantwoordelijkheid had verwacht.

Zaterdag hield de Vereniging van Vrijgevestigde Fysiotherapeuten een landelijke manifestatie tegen de bezuiningsmaatregel. Daarbij werd vooral onder de aandacht gebracht dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat als de vergoeding van fysiotherapeutische behandelingen wordt beperkt. Ze zouden volgens de minister ook moeten erkennen dat aan hun acties financiële motieven ten grondslag liggen. Veel fysiotherapeuten verwachten dat zij door de maatregel een fors inkomensverlies zullen lijden.

De Vereniging van Vrijgevestigde Fysiotherapeuten bestrijdt dat patiënten slechts de helft van het verhaal te horen krijgen. In alle uitingen is aandacht besteed aan de uitzondering voor chronisch zieken, aldus een woordvoerster van de vereniging.