Beschermster van dieren werkt als rode lap op stier

MADRID, 27 JUNI. De Schotse dierenbeschermster Vicki Moore (39) verblijft sinds zondag in het ziekenhuis van de Spaanse stad Cacares met zware verwondingen als gevolg van een aanval van een stier. Het incident vond plaats in het stadje Coria, 250 kilometer ten zuiden van Madrid, tijdens het jaarlijkse feest van de schutspatroon San Juan. Hierbij worden onder meer stieren losgelaten en door de straten gejaagd - een zogeheten encierro - terwijl omstanders trachten kleine pijlen in de dieren te prikken.

De dierenactiviste, voorzitster van de Schotse bond voor de bescherming van dieren, raakte gewond tijdens een poging het feest op video vast te leggen. Zij werd door de stier verschillende malen op de hoorns genomen en raakte daarbij ernstig gewond aan borst en benen en in haar gezicht. Volgens zegslieden in het ziekenhuis in het nabijgelegen Caceres is haar lichamelijke toestand “ernstig maar stabiel”.

Lokale feesten in Spanje waarbij dieren worden ingezet zijn een jaarlijks terugkerende ergernis voor veel, met name uit Groot-Brittannië afkomstige, dierenbeschermers. Afgezien van het door de straten jagen van stieren en koeien, kent de Spaanse provincie nog steeds tradities zoals het ganzetrekken en het geitgooien, waarbij geiten uit kerktorens worden gesmeten.

Actievoerders uit binnen- en buitenland vormen de laatste jaren vaste bezoekers van dergelijke evenementen. Deze vinden niet zelden plaats ondanks het feit dat lokale verordeningen de feestgebruiken verbieden. Daarbij komt het met enige regelmaat tot ongeregeldheden tussen actievoerders en de lokale bewoners. De Britse Vicky Moore, die eerder met enig succes actie voerde tegen het geitgooien, was onder een valse naam - Lucile Eva Valentine Haywood - naar het feest in Coria gegaan, om te voorkomen dat ze herkend zou worden. Vier jaar gelden was ze er ook al eens komen protesteren.

    • Steven Adolf