Benelux woont nu net zo krap als Japan

BRUSSEL, 27 JUNI. De bevolkingsdichtheid in de Benelux-landen nadert die van Japan. Ook in andere Europese landen neemt de bevolkingsdichtheid toe en de leefruimte af.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Europese Unie. In België, Nederland en Luxemburg wonen nu gemiddeld 300 mensen per vierkante kilometer. In Japan is dit 330, in Noord-Amerika slechts 13.

Uit de demografische gegevens die gisteren door de Europese Commissie zijn gepubliceerd blijkt ook:

Een vrouw in Frankrijk heeft de hoogste levensverwachting: 82 jaar. Mannen in Portugal worden gemiddeld 69 jaar.

Werknemers die met 60 jaar met pensioen gaan, mogen nog rekenen op 24 levensjaren.

Op hun trouwdag kunnen Westeuropeanen gemiddeld verwachten nog 55 jaar te leven. In de achttiende eeuw was dit 25 jaar.

Sinds 1945 is de gemiddelde leeftijd waarop een kind een ouder heeft verloren, gestegen van 15 tot 45 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop een kind beide ouders heeft verloren, is gestegen van 19 tot 49 jaar.

Van alle Deense baby's wordt 46 procent geboren uit ongehuwd samenwonende ouders. In Griekenland is dit slechts 3 procent en het Europees gemiddelde ligt op 14 procent.

Op elke 100 geboorten in de Europese Unie zijn er 35 abortussen, terwijl in Midden- en Oost-Europa er 150 abortussen zijn op 100 geboorten.

De grootste immigranten-gemeenschap in de Europese Unie is Turks en telt 2,4 miljoen leden. De op een na grootste is de Italiaanse met 1,2 miljoen. (Reuter)