Aanslag overschaduwt OAE; Voor aanslag op Mubarak zeven mannen gezocht

ADDIS ABEBA/ KAIRO, 27 JUNI. De Ethiopische autoriteiten zoeken naar zeven mannen met een Arabisch voorkomen in verband met de mislukte aanslag op de Egyptische president Hosni Mubarak, gisteren in Addis Abeba.

De Egyptische regering toonde zich gisteravond “vastbesloten” moslim-extremisten buiten Egypte “die de nationale veiligheid proberen te treffen, uit te roeien”. Daarmee gaf zij aan in welke hoek zij de mannen zoekt die Mubaraks auto op weg naar de topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid onder vuur namen, hoewel nog geen enkele groep de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist en voorzover bekend evenmin arrestaties zijn verricht. Wel zijn, aldus de Ethiopische autoriteiten, twee aanvallers gedood, samen met twee Ethiopische veiligheidsagenten. De twee gedode aanvallers waren vanochtend nog niet geïdentificeerd.

Mubarak zelf verwees gisteren en vandaag enkele malen naar Soedan als medeplichtige. Egypte onderhoudt kille relaties met Soedan, dat er al jaren door Kairo van wordt beschuldigd als handlanger van Iran moslim-extremistische groepen in Egypte te steunen. Gisteren achtte Mubarak het “heel goed mogelijk” dat de daders vanuit Soedan in Ethiopië waren geïnfiltreerd. Vandaag verklaarde hij dat het huis waar de daders in Addis Abeba sinds enkele dagen verbleven, “door Soedanezen was gehuurd”. Soedan op zijn beurt heeft alle “tendentieuze beschuldigingen” van de hand gewezen.

Volgens de Ethiopische autoriteiten was het bewuste huis, in een straatje naast de weg naar de luchthaven waar de aanslag werd gepleegd, vier dagen voor de aanslag gehuurd door tussenkomst van de Ethiopische bewaker van het naastgelegen pand. De Ethiopische radio maakte melding van een Jemenitische huurder.

De autoriteiten leidden kort na de aanslag journalisten rond door het huis, dat niet gemeubileerd was. De Ethiopische politie meldde er onder andere twee raketwerpers, vier granaten en twee AK-47 geweren te hebben gevonden. Op de televisie werden tevens kisten met handgranaten getoond. Het is de vraag waarom de daders geen gebruik hebben gemaakt van deze wapens, waarmee zij meer kans zouden hebben gemaakt tegen de gepantserde Mercedes van Mubarak, die de president had meegenomen uit Kairo, dan met hun kogels.

De openingszitting van de top van de OAE werd volledig overschaduwd door de aanslag en de nog extra verscherpte veiligheidsmaatregelen. De driedaagse top was al beïnvloed door de afwezigheid van belangrijke zwarte Afrikaanse presidenten, onder wie die van Zuid-Afrika, Nigeria en Zaïre. Wel was de Soedanese president Omar Hassan al-Beshir aanwezig. De Tunesische president Zine el-Abidine Ben Ali, vertrok onmiddellijk na de opening naar huis. (Reuter, AP, AFP)