Vooraanstaand leider van mafia aangehouden

ROME, 26 JUNI. Een van de belangrijkste voortvluchtige mafialeiders, Leoluca Bagarella, een zwager van 'baas der bazen' Totò Riina, is zaterdagavond in Palermo gearresteerd.

De 53-jarige Bagarella is een van hardste mafiabazen. Hij stond volgens Interpol op de lijst van de tien meest gezochte misdadigers ter wereld. Bagarella wordt ervan verdacht de bomaanslagen in 1993 te hebben beraamd in Florence, Rome en Milaan, waarbij tien doden zijn gevallen. Deze aanslagen waren bedoeld als antwoord op de arrestatie van Riina in januari 1993.

Al een paar maanden maakten agenten van de DIA, de speciale anti-mafiapolitie, jacht op Bagarella, voortvluchtig sinds 1991. Zaterdagavond sloot het net zich. Een agent herkende Bagarella in een kleine personenauto, die daarop werd gevolgd. Bagarella kreeg dat in de gaten en probeerde te vluchten, maar werd na een korte achtervolging van vijf minuten klemgereden. Hij was niet gewapend en verzette zich niet bij zijn arrestatie.

Bagarella was een van de vier meest-gezochte mafiabazen. Een groot deel van zijn gezag is ontleend aan het feit dat Riina is getrouwd met zijn zuster Antonietta. Bagarella heeft steeds nauw samengewerkt met Riina. Beiden komen uit het dorpje Corleone. Hij is betrokken geweest bij een aantal belangrijke aanslagen in de jaren zeventig en tachtig.

Na zijn arrestatie heeft de politie invallen gedaan in vier appartementen en gebouwen die door Bagarella werden gebruikt. Even buiten Palermo werd een verlaten fabriek ontdekt waar de mafia volgens de politie mensen heeft gemarteld en daarna hun lijk heeft laten verdwijnen door het op te lossen in een bad met zuur.

Bagarella bleek overigens tegenover twee belangrijke Palermitaanse magistraten te wonen, in een appartementengebouw in het centrum van Palermo. Hij heeft zo meegeprofiteerd van de permanente bewaking door soldaten voor hun deur. Bagarella had volgens de politie herkend kunnen worden. Hij lijkt erg op de computerfoto die van hem in omloop was.

De justitie wil zich nu concentreren op drie voortvluchtige mafiabazen: Bernardo Provenzano, de meest waarschijnlijke opvolger van Riina als capo dei capi; Pietro Aglieri, een gevreesde mafiabaas die de moordaanslag in 1992 op mafiabestrijder Paolo Borsellino zou hebben georganiseerd; en Giovanni Brusca, zoon van de beruchte peetvader Bernardo Brusca en volgens verschillende spijtoptanten degene die op de knop heeft gedrukt van de bom waarmee twee maanden vóór Borsellino diens collega Giovanni Falcone werd vermoord.

De Palermitaanse hoofdofficier van justitie, Giancarlo Caselli, probeerde het enthousiasme over de arrestatie te dempen. “De arrestatie van een voortvluchtige van het kaliber van Bagarella is een grote overwinning voor de staat, maar betekent niet dat de mafia is verslagen of dat op korte termijn zal zijn.”