Volleyballers verliezen weer in World League onze sportredactie

ROME, 26 JUNI. De Nederlandse volleybalploeg heeft gisteravond in Rome de tiende nederlaag geleden in de World League. Tegenstander Italië was, net als vrijdag in Montecatini, op de meeste onderdelen beter dan Oranje. De Italianen, die met 3-1 wonnen na de setstanden van 15-7, 16-17, 15-6 en 15-11, hadden ook meer geluk. Maar het grote verschil tussen beide teams was 'powerhitter' Andrea Giani, die een uur lang bijna in z'n eentje voor de Italiaanse produktie tekende.

Incidenteel en individueel viel het spel aan Nederlandse zijde, afgezien van de eerste set, alleszins mee in het met 8.000 geamuseerde toeschouwers halfvolle Palaeur. Met name Robert van Es en de al snel ingevallen set-upper Misha Latuhihin - in de tweede set goed voor drie blokpunten! - speelden bijzonder verdienstelijk. In z'n totaliteit kwam het basiszestal van trainer Alberda, met verder Schuil, Van de Goor, Held en Görtzen, aanvankelijk veel te kort. Het ontbrak aan een goede service, een blok en scorend vermogen. De mentale weerbaarheid en de vechtlust waren goed. Niemand liet zich uit het lood slaan door missers of zwak spel.

De aandacht ging, zoals coach Alberda graag ziet, steeds uit naar de volgende actie, naar het volgende punt. De Italianen, die rekenden op een snelle 3-0 overwinning, gingen fouten maken. Oranje pakte de tweede set na een achterstand van 8-3. Dat was voor Nederland het hoogst haalbare. Dat vond ook Albeda, die drie wissels toepaste: Rodenburg (even) voor Van de Goor, Broere voor Schuil en Nummerdor voor Görtzen. Voor hun ontwikkeling had hij de drie spelersbest langer op het veld kunnen laten staan. De derde en vierde set was voor de Italianen. De Italiaanse coach Velasco zag zich in de laatste set nog gedwongen met Pasinato en Sartoretti meer routine in zijn ploeg te brengen. Hij heeft keuze genoeg. Maar de handelwijze van Velasco was ook een complimentje aan het adres van Nederland, dat het duel rekte tot twee uur en een kwartier.