VN censureerden jubileumboek

LONDEN/NEW YORK, 26 JUNI. Een actiegroep in Londen heeft de Verenigde Naties ervan beschuldigd censuur toegepast te hebben op een boek dat ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de volkerenorganisatie verschijnt.

Volgens de Tibet Support Group hebben de VN op aandringen van China een passage geschrapt waarin de leider van Tibet, de Dalai Lama, het belang van respect voor de rechten van de mens onderstreept. In de passage, aldus de actiegroep, refereerde de Dalai Lama noch aan China, dat Tibet in 1951 bezette, noch aan Tibet.

De Dalai Lama, die Tibet in 1959 na een mislukte opstand tegen de Chinese bezetting verliet, voert al jaren campagne voor een onafhankelijk Tibet. Volgens mensenrechtenorganisaties onderdrukt China op systematische wijze de Tibetaanse cultuur. Ook zou Peking zeer geregeld diplomatieke demarches ondernemen om regeringsleiders en staatshoofden te bewegen af te zien van een ontmoeting met de Dalai Lama.

Een woordvoerster van de secretaris-generaal van de volkerenorganisatie, Boutros Boutros-Ghali, heeft de beschuldigingen van de actiegroep inmiddels tegengesproken. Tijdens het redigeren van het boek, dat Een Visie op de Vrede is het besluit genomen, aldus de woordvoerster, om alle verwijzingen naar “individuele landen” te schrappen. Bovendien zou het boek nooit bedoeld zijn als een gedetailleerd overzicht van de geschiedenis van de VN. (AP)