Verkoop Qantas brengt minder op

De privatisering van de natiunale luchtvaartmaatschappij Qantas levert de Australische overheid minder op dan was verwacht. In eerste instantie was de overheid uitgegaan van een opbrengst van circa 2 miljard Australische dollars (ruim 2,2 miljard gulden), maar de opbrengst zal uiteindelijk niet meer dan 1,5 miljard Australische dollars opbrengen.

De Australische overheid wil in totaal 750 miljoen aandelen Qantas verkopen, een belang van ongeveer 75 procent. De overige aandelen zijn in handen van British Airways. Voor institutionele beleggers zijn 200 miljoen aandelen gereserveerd tegen een prijs die tussen de 1,80 en 2,10 Australische dollars zal liggen. Particuliere kopers kunnen vanaf 24 juli inschrijven op de overige 550 miljoen aandelen Qantas. Zij krijgen een korting van 10 procent tot een maximum van 20.000 aandelen. Uit het prospectus blijkt dat Qantas in het boekjaar dat deze week afloopt een winst na belasting verwacht van 180 miljoen Australische dollars, 30 miljoen meer dan afgelopen jaar.