Van Erp kaapt idee van fractiegenoot

Alsof hij al jaren tegen de komst van stadsprovincies was. Met zoveel verve verkondigde het Tweede-Kamerlid Broos van Erp een week geleden in deze krant het 'faillisement' van de Kaderwet die de komst van stadsprovincies regelt. Van Erp had de hele geschiedenis van schaalvergroting van het binnenlands bestuur er nog eens op na gezocht, vertelde hij. En Van Erp was tot een trieste conclusie gekomen: de dramatisch afgelopen referenda in Amsterdam en Rotterdam over de stadsprovincie waren een zoveelste versie van de 'twist en tweedracht' over de hervorming van het binnenlands bestuur.

Maar wat Van Erp er niet bij vertelde was dat hij, de coördinator van de fractiecommissie binnenlandse zaken, tot een paar weken geleden nog gewoon voorstander van de kaderwet was. De omslag van het VVD-denken over de wet kwam dan ook niet van hem, oud-gediende in de fractie sinds 1978, maar van de nieuwkomer Johan Remkes, de snel rijzende ster binnen de VVD-fractie. Remkes verkondigde toen het faillisement van de kaderwet. In tegenstelling tot Van Erp had hij geen last van loyaliteitsgevoelens met de wet van Dales, de overleden PvdA-minister uit de vorige kabinetsperiode. Remkes, pas sinds oktober 1993 lid van de fractie, had niet alle beraadslagingen, schriftelijke voorbereidingen en wat al niet meer rond de totstandkoming van de Kaderwet meegemaakt. Van Erp wel. Van Erp was voor, Remkes tegen.

Drie weken geleden won de oud-gedeputeerde Remkes het pleit in de fractie en de voormalige banketbakker Van Erp ging door de bocht. Zo won de nieuweling het van de veteraan, die omwille van de continuïteit in de sterk vernieuwde fractie het coördinatorschap binnenlandse zaken had verworven. En zo zou de VVD voor het zoveelste relletje binnen de coalitie zorgen door de kaderwet in het openbaar naar de prullemand te verwijzen. Maar het was niet de bedenker Remkes, maar de coordinator Van Erp die dit standpunt als eerste via deze krant naar buiten bracht. Persoonlijke publiciteit is ten slotte altijd welkom. Soms zijn fractiegenoten collega's van elkaar, vaker nog concurrenten.

    • Kees Versteegh