Tweede plaats voor Nelissen een overwinning

MEERSSEN, 26 JUNI. Een beetje laatdunkend keken de beroepsrenners naar de amateurs. Die hadden toch zeker niets te zoeken bij het Nederlands kampioenschap op de weg. De profs spraken er schande van dat het merendeel van het wielerpeloton uit pure liefhebbers bestond. Misschien hadden ze gelijk en was het onderlinge krachtsverschil te groot. Maar hoe boeiend zou het NK in Limburgse Meerssen gistermiddag zijn geweest zonder de inbreng van topamateur Danny Nelissen?

Hij sleurde dat het een lieve lust was en hij peurde moed uit de vele aanmoedigingen langs de kant. Hij reed een beetje een thuiswedstrijd, deze 24-jarige coureur uit Sweikhuizen. En hij fietste met revanchegevoelens, hoewel hij het begrip rancune na afloop niet durfde uit te spreken. Eerst reed hij in zijn eentje naar de kopgroep toe, vervolgens verijdelde hij een serie vluchtpogingen van de TVM-coureurs om tenslotte tevreden vast te stellen dat een tweede plaats ook een overwinning kan zijn. De zilveren medaille krijgt een plaatsje in de kelder van zijn huis, naar eigen zeggen de enige plek die herinnert aan een bijna vergeten loopbaan. als professional.

Nelissen woont op stand en hij leeft nog altijd als de toegewijde beroepsrenner die hij reeds op 19-jarige leeftijd was. Bij PDM leerde hij het vak, bij TVM strandde een veelbelovende carrière in de medische molen. Na een routine-onderzoek werden bij Nelissen anderhalf jaar geleden hartritmestoornissen ontdekt. Op doktersadvies moest hij onmiddellijk stoppen met de beroepssport. Uit latere diagnoses bleek dat de coureur géén hartwijking had. Nelissen kreeg zijn licentie terug, maar toen was het kwaad al geschied. TVM had hem inmiddels aan de kant gezet en een contract met de Belgische formatie Colstrop ketste op het laatste moment af.

Dit seizoen rijdt de strijdlustige Limburger voor de amateurploeg Dextro. Nelissen geeft hoog op van de werkomstandigheden bij de Volendamse sponsor, die hij met overwinningen in de Wouden Omloop en Olympia's Ronde aan de nodige publiciteit heeft geholpen. “Ik kan doen en laten laten wat ik wil. Het materiaal is beter dan ik gewend ben. Ik blijf zoeken naar een profcontract. Maar als Dextro mij volgend seizoen op de loonlijst zet, kan ik daar prima mee leven. Zolang ik publiciteit oplever, willen ze me wel betalen.”

Hij kijkt vol trots naar zijn nieuwe, slechts zeven kilo wegende fiets die dezelfde morgen in alle haast was gerepareerd. Hij vertelt over de steun van inspanningsfysioloog Adri van Diemen, die in het verleden onder anderen Greg Lemond begeleidde. Van Diemen leert Nelissen met een hartslagmeter te koersen, waardoor hij zich minder snel over de kop rijdt. Tussen de wedstrijden door stuurt hij via een modem zijn trainingsarbeid naar de fysioloog, die hem aan de hand van die gegevens aan nieuwe oefenschema's helpt.

De veranderde werkmethode heeft Nelissen naar eigen zeggen veel sterker gemaakt. Hij hoeft niet meer als een bezetene te fietsen, hij probeert alleen op het juiste moment in vorm te raken. En gisteren had hij “een superdag”. In zijn eentje hield hij stand tegen de overmacht van profrenners. Maar zijn kampioenskansen werden steeds kleiner, naarmate hij steeds meer gaatjes moest dichtrijden. “Als ze met een man minder in de kopgroep hadden gereden, had ik misschien nog wel een kans gehad. Toen Knaven voor de derde keer wegsprong, heb ik puur voor de tweede plaats gereden.”

Nelissen rekent zoals het een professional betaamt. Fietsen is en blijft zijn grote passie, hoewel hij na afloop van het NK zijn pas verworven vaderschap van nog groter belang noemde. Maar diep in zijn hart wil hij liever vandaag dan morgen tussen de beroepsrenners rijden. Door zijn tweede plaats en vooral door zijn prachtige inhaalraces sprak hij gistermiddag van een “perfecte sollicitatie”. Toch zijn de kansen op een profcontract niet al te groot. In de conservatieve wielerwereld wordt huiverig aangekeken tegen iemand met een grote mond en een vermeende hartafwijking.

Daarbij komt dat de amateurs steeds vaker zijn aangewezen op een buitenlandse profploeg. De mogelijkheid bestaat dat Cees Priem volgend seizoen als enige ploegleider over een Nederlandse ploeg beschikt, nadat Peter Post en Jan Raas hun geldschieter zagen vertrekken. En juist TVM is voor Nelissen geen reële mogelijkheid. Via de rechter hoop hij nog wat vakantiegeld te kunnen ontvangen van zijn oude werkgever, voor de rest is TVM een gesloten boek. “Zij willen mij niet en ik wil hen niet.”

    • Jaap Bloembergen