Topbridger Leufkens bezwijkt bijna onder loodzware opdracht

VILAMOURA, 26 JUNI. Nederland is bij het Europees kampioenschap bridge in het Portugese Vilamoura nog steeds in de race om één van de felbegeerde topplaatsen, maar het gaat moeizaam. Afgelopen weekeinde werkte de ploeg vijf wedstrijden af, een loodzware opdracht waaronder Enri Leufkens bijna bezweek. Nederlands beste speler deed twee nachten lang geen oog dicht en de onvermijdelijke fouten die daarop volgden, deden captain Trouwborst besluiten het ankerpaar Leufkens-Westra even enige rust te gunnen.

Nederland kwam het weekeinde met 88 uit vijf overigens nog goed door. Vrouwe Fortuna was Oranje daarbij goed gezind. Tegen Israël, toen nog koploper, had Nederland van begin tot eind een achterstand. Maar toen de broers Ilan en Ofir Herbst tegen de altijd lastig te bespelen Leufkens-Westra twee keer mistastten, werd het op de valreep toch nog 18-12 voor Nederland.

Oranje deelde vervolgens de punten met concurrent Denemarken (15-15), waarna Hongarije, Slovenië en Zwitserland op het programma stonden. Tegen die drie tegenstanders dacht Oranje veel te scoren, maar de reultaten vielen tegen: respectievelijk 18-12, 18-12 en 19-11. De hoge klassering niet in gevaar.

Italië blijft op dreef en staat acht punten voor op titelhouder Polen, dat tweede is. Nederland is derde. Zweden heeft zich hersteld van een off-day en bezet de vierde plaats.

De Nederlandse vrouwen tellen niet meer mee. Na jarenlang de sterke klaveren te hebben gespeeld, vindt Marijke van der Pas het natuurlijke bieden maar niets. Met Bep Vriend kan zij de hooggespannen verwachtingen dan ook niet waarmaken. De twee andere paren kunnen dat niet compenseren, met als gevolg drie nederlagen op rij.

Eerst verloor Nederland van Israël (10-20) en vervolgens van Griekenland (12-18) en Denemarken (13-17). Uitgerekend ging het tegen de sterke Engelsen weer beter. De oude Britse rivaal kreeg met 18-12 klop, waardoor Nederland de de veertiende plaats bereikte. De Franse vrouwen imponeren. Zij staan met een gemiddelde van 20 royaal op kop en niemand lijkt hen van de titel te kunnen afhouden. Portugal staat tweede, Polen derde. (ANP)