Tientallen doden in Sarajevo bij aanvallen

SARAJEVO, 26 JUNI. In Sarajevo zijn dit weekeinde enkele tientallen doden gevallen bij beschietingen met granaten door Bosnische-Serviërs. Bij een granaatinslag op een speelplaats verloren drie kinderen en drie volwassenen het leven.

Negen andere inwoners van Sarajevo werden gedood bij een aanval op een marktplaats en door schoten van scherpschutters. Rond de stad werd regelmatig fel gevochten tussen Bosnisch-Servische troepen en het Bosnische leger, dat tien dagen geleden een grootscheepse aanval opende op de Bosnische-Serviërs om Sarajevo “te bevrijden”. Het Bosnische leger zou daarbij enig succes hebben geboekt, maar berichten daarover zijn niet gelijkluidend. Volgens de VN zou het Bosnische leger de 1.200 meter hoge berg Golo Brdo veroverd hebben op de Bosnische Serviërs. De berg ligt zes kilmeter ten westen van Sarajevo. Het Bosnische leger heeft eerder de verwachting uitgesproken dat het offensief enkele maanden in beslag zal nemen.

Franse blauwhelmen hebben gisteren twee waarschuwingsschoten gelost met een 120 millimeter-kanon om beschietingen op een VN-konvooi te beëindigen.

Het konvooi met VN-soldaten op weg naar Sarajevo werd gistermorgen op de berg Igman bij de afdaling naar de stad onder vuur genomen met luchtdoelgeschut door de Bosnische-Serviërs. Een compagnie Franse VN-troepen op de berg vuurde daarop met een artillerie-kanon een rookgranaat af naar de Bosnisch-Servische stelling, die de beschieting staakte. Later op de dag vuurden de Franse troepen opnieuw een schot in de richting van de stelling, toen de Bosnische-Serviërs een VN-konvooi dat Sarajevo verliet onder vuur namen. Het was de eerste keer dat VN-troepen in Bosnië een zwaar wapen gebruikten tegen een van de vechtende partijen in Bosnië.

In de moslim-enclave Srebrenica hebben Bosnische-Serviërs gisteren enkele mensen gedood nadat zij de plaats via een ongebruikte, drie kilometer lange mijnschacht tot dichtbij waren genaderd. Vanuit de opening van de schacht vuurden de Bosnische-Serviërs anti-tankraketten op het stadje af. Daarbij werden drie mensen gedood. Nederlandse blauwhelmen vonden in de buurt van de mijnschacht het lichaam van een vrouw omringd door kogelhulzen. De vrouw heeft de Bosnische-Serviërs vermoedelijk verrast. Zaterdag zijn op de enclave ruim 150 granaten afgeschoten.

Ook bij de enclaves Tuzla en Bihàc is het afgelopen weekeinde zwaar gevochten. Bij Tuzla zouden regeringstroepen de strategisch gelegen berg Vis heroverd hebben op de Bosnische-Serviërs, die vanaf het punt granaten op de stad afvuurden. In het noord-oosten van Bosnië worden zware gevechten gemeld bij de plaatsen Gradacac en Brcko. VN-troepen hebben bij deze plaatsen ruim 1.200 granaatinslagen geteld. (AP, Reuters, AFP)