Staking journalisten

KAIRO, 26 JUNI. Tijdens een stormachtige bijeenkomst in Kairo hebben 2.500 Egyptische journalisten er zaterdag van afgezien te gaan staken tegen een nieuwe, harde perswet na verzoenende gebaren van de zijde van president Mubarak. Maar als de beloofde dialoog met de regering over een nieuwe perswet vastloopt, willen de journalisten alsnog in actie komen.

Het Egyptische parlement aanvaardde eind mei een geamendeerde perswet die voorziet in vijf jaar gevangenis en een boete van maximaal 6.000 dollar voor het publiceren van informatie die Egypte schaadt. Tevens werd een oude bepaling geschrapt die voorarrest voor journalisten uitsloot. Na scherpe protesten van de zeldzaam verenigde pers beloofde Mubarak vorige week de wet voor te leggen aan het Constitutionele hof en binnen drie maanden in overleg met de pers een nieuwe wetstekst op te stellen. (Reuter, AFP)