Skiffeur Maasdijk van start tot finish beste op Bosbaan

AMSTERDAM, 26 JUNI. Koos Maasdijk heeft de Rotterdamse inbreng in de organisatie van de Koninklijke Maas Holland Beker glans gegeven met een Rotterdamse overwinning. De skiffeur van Skadi was op de Bosbaan in Amsterdam de enige Nederlander in de finale. De Ladies Trophy werd veroverd door Irene Eijs.

De Rotterdamse roeivereniging De Maas is bij de organisatie betrokken om van de zieltogende Nederlandse roeiklassieker weer een wedstrijd met internationale allure te maken. Mede door de prestatie van Maasdijk lukte dat gisteren aardig. De oud-wereldkampioen dubbelvier eindigde ruim voor de Duitser Schöttler. Peter Anthonie, de Australische olympisch kampioen in de dubbeltwee die vooraf als belangrijkste rivaal werd gezien, eindigde als laatste.

Maasdijk, die zich in de voorwedstrijden direct plaatste bij de laatste zes, leidde de race van start tot finish. Een kleine versnelling maakte de breuk met de rest van het veld definitief, waarna de Rotterdammer onbedreigd op de finish afroeide.

Precies een jaar geleden besloot Maasdijk opnieuw met roeien te beginnen. Een rustperiode van een paar jaar was hem niet goed bevallen en ook zijn studie was er niet op vooruit gegaan. In zijn topjaar 1989 werd Maasdijk wereldkampioen in de dubbelvier, maar voor zijn gevoel bereikte hij dat niveau daarna nooit meer.

Nog één keer wil hij het proberen, met als inzet een olympische medaille. Wegens zijn studie traint hij dit jaar in het eenmansnummer, de skiff. “Ik zou best met de Holland Acht mee willen doen, maar ik kan gewoon niet elke dag naar Amsterdam komen om te trainen”, vertelde hij met de Holland Beker in de hand. “Als ik dit jaar goed opschiet met m'n studie, heb ik volgend jaar weer meer tijd om te roeien.”

De skiffhead en de Holland Beker kwamen nog niet voor op de lange erelijst van de 26-jarige student. Vandaar dat hij deze wedstrijden als belangrijk meetpunt inpaste in zijn trainingsschema. “Ik had me voorbereid op een harde wedstrijd voor deze Holland Beker. Uiteindelijk was het een redelijk gemakkelijke wedstrijd, want ik kon zo maar weglopen van de rest van het veld. Het laatste stuk wist ik al dat de overwinning me niet meer kon ontgaan.”

Ook tijdens de Rotsee Regatta, volgende maand in Luzern, komt Maasdijk uit in de skiff. Om daarna nog verder te gaan in die discipline wil Maasdijk in Luzern in ieder geval een finaleplaats halen, maar hij voorspelde gisteren dat dat niet makkelijk wordt. “Hier weet je nooit zeker of het een zware wedstrijd wordt, maar op de Rotsee hoef je daaraan niet te twijfelen.”

Voor de 103de editie was de organisatie er met moeite in geslaagd om de Britse vrouwen-équipe naar Amsterdam te halen. Maar voor de mannen van de Holland Acht was er geen tegenstand van naam. Alleen een Nederlandse bondsploeg met jong talent ging de strijd aan met de toppers van coach René Mijnders.

De Holland Acht, die wederom uitkwam in de vernieuwde samenstelling met Niels van der Zwan, Niels van Steenis, Kai Compagner, Michiel Bartman, Henk Jan Zwolle, Jaap Krijtenburg, Ronald Florijn, Nico Rienks en stuurman Jeroen Duyster, roeide alleen de eerste en de laatste tweehonderdvijftig meter van de baan op volle snelheid. Om het verschil met de jeugdige ploeg niet al te groot te maken. “Ik vind het niet eens zo erg dat er geen zware tegenstand is, als je met zo'n doop door prins Willem-Alexander de hele dag in de zon staat en met iedereen moet praten, kom je toch niet tot een topprestatie”, zei Nico Rienks. De kroonprins had eerder op de dag, net als staatssecretaris Erica Terpstra en loco-burgemeester van Amsterdam Frank de Grave, een olympische roeiboot gedoopt.

Omdat de Holland Acht nog geen enkele wedstrijd tot het uiterste is gegaan, is de ontmoeting in Luzern ook voor de roeiers zelf van grote betekenis. “Er is dit jaar niet één bepaald land oppermachtig, dus ik denk dat we ook best een kans maken om Luzern te winnen”, meende Rienks. “In elk geval willen we toch wel binnen een bootlengte van de winnaar zitten, anders moet er iets veranderen aan de samenstelling.” (ANP)