R'dam wil meer steun als kandidaat culturele hoofdstad

ROTTERDAM, 26 JUNI. De ministerraad heeft besloten geen substantiële bijdrage te leveren aan de kandidatuur van Rotterdam als culturele hoofdstad van Europa in 2001. De Haagse bijdrage van 17 miljoen gulden is relatief klein, vergeleken bij de totale kosten van 50 miljoen die Rotterdam en sponsors voor hun rekening willen nemen. Den Haag wil hooguit de helft van dat totaalbedrag bijdragen, waarbij staatssecretaris Nuis van Cultuur 17 miljoen toezegt. De resterende 8 miljoen gulden moet van andere ministeries komen, maar die hebben het er niet voor over, zo bleek vrijdag na afloop van de ministerraad. “Typisch Hollandse krenterigheid”, zo omschrijft hoofd culturele zaken van Rotterdam K. Weeda de beslissing van Den Haag. “Blijkbaar denkt het kabinet dat het alleen om cultuur gaat. De positieve gevolgen voor de werkgelegenheid en de totale economie van de stad tellen kennelijk niet mee.” De kandidatuur moet uiterlijk 1 juli binnen zijn in Brussel. Andere gegadigden zijn Edinburg, Helsinki, Avignon, Bologna, Praag, Turijn en Barcelona. De Tweede Kamer zou volgende week nog kunnen ingrijpen, maar die kans is gering. Weeda: “Als we het niet halen, zullen we het in ieder geval opnieuw proberen voor 2002 of latere jaren.” (ANP)