'Pyongyang gaat bestand opzeggen'

SEOUL, 26 JUNI. Noord-Korea heeft de Verenigde Naties laten weten de wapenstilstand, die in 1953 een eind maakte aan de Koreaanse Oorlog, op te zullen zeggen. Dat heeft een woordvoerder van de volkerenorganisatie zaterdag bekendgemaakt. Gisteren was het 45 jaar geleden dat Noordkoreaanse troepen Zuid-Korea binnenvielen.Volgens de woordvoerder heeft Pyongyang in het verleden al vele malen geprobeerd om het bestand te veranderen. Dat is echter slechts mogelijk, aldus de woordvoerder, als alle partijen die de overeenkomst ondertekenden, daarmee akkoord gaan en dat is tot nu toe niet het geval.

Pyongyang wil de overeenkomst vervangen door een vredesakkoord dat het in bilaterale onderhandelingen met de Verenigde Staten wil opstellen. Zuid-Korea, volgens Pyongyang een vazalstaat van de Verenigde Staten, zou van deze onderhandelingen moeten worden uitgesloten. Washington vindt juist dat de beide Korea's, eventueel in het bijzijn van de andere betrokken partijen, samen een vredesverdrag moeten sluiten.

Volgens een functionaris van de VN heeft opzegging weinig directe gevolgen. “Het is louter een symbolische zaak. Noord-Korea verleent al langere tijd geen medewerking aan de maatregelen die in het kader van het bestand overeen werden gekomen.”

Een Zuidkoreaans schip met 2.000 ton rijst aan boord is vanmorgen in de Noordkoreaanse havenstad Chongjin aangekomen, aldus een woordvoerder van de Zuidkoreaanse rederij die het schip bezit. Het is de eerste keer dat het verarmde Noord-Korea noodhulp uit Zuid-Korea accepteert. Het schip zou aanvankelijk zaterdag vertrekken maar Pyongyang deed onverwacht het verzoek om het vertrek uit te stellen. Het uitstel zou bedoeld zijn om te voorkomen dat het schip op zondag, de 45e verjaardag van de inval van Noordkoreaanse troepen in Zuid-Korea, aankwam.

Functionarissen van de Noordkoreaanse en Japanse regeringen zijn het in Tokio nog niet eens geworden over Japanse noodhulp aan het land. Volgens bronnen bij de besprekingen heeft Pyongyang Tokio om een miljoen ton rijst gevraagd. (AP, AFP, Reuter)